Pārlekt uz galveno saturu

5 mēneši uz (pār)apdzīvotas salas

"Lielāks izaicinājums, piedzīvojumi un jaunības – studentu maksimālisms" bija viens no apstākļiem, kāpēc Zemes ierīcības Pirmsdiploma praksi nolēmām iet ārpus Latvijas robežām. Domāts – darīts, apkopojot nepieciešamo informāciju, meklējām uzņēmumu, kas nodrošinātu praksi.

Erasmus+Uzņēmumu meklējām pacietīgi un uzstājīgi, jo, kā izrādījās, visas firmas mūs atplestām rokām negaida. Savu pieteikuma vēstuli nosūtījām aptuveni 20 mērniecības Anglijas firmām, bet tikai "XYZ Land Surveys" atbildēja pozitīvi, par ko, neapšaubāmi, bijām sajūsmā! Uzturot kontaktus ar firmas direktoru un nokārtojot nepieciešamās formalitātes, domās jau bijām Anglijā.

Pirmais pārbaudījums "uz salas" bija atrast dzīvesvietu pēc iespējas tuvāk "XYZ Land Surveys". Pirms ierašanās Anglijā, izmantojot www.spareroom.co.uk bijām atradušas mājvietu, tomēr pārliecinājāmies, ka šiem sludinājumiem nevar uzticēties. Guvām mācību, ka mājvietu vajag meklēt, esot attiecīgajā valstī, redzot patieso situāciju, nevis īpašnieka izveidoto rožaino materiālu.

Aptuveni pēc nedēļas mums izdevās atrast lielisku mājvietu, kurā pavadījām visus prakses 4,5 mēnešus. Saimnieki bija briti - moderni, sirsnīgi, laipni, un pats galvenais - ar ļoti labu humora izjūtu. Ģimene tiešām mūsu ikdienu paspilgtināja, jo izbaudījām tipiskās angļu brokastis/pusdienas, humoru un viesmīlību. Jutāmies kā daļa no viņu lielās ģimenes.

"XYZ Land Surveys" un arī mūsu mājvieta atradās nelielā pilsētā Chessington (Londonas 6. zonā, dienvidos). Uzņēmumā pirms mums praksē bija studenti no Spānijas, tāpēc firmas darbinieki jau bija apraduši, ka ik pa laikam viņu kompānijā ir kāds cittautietis.

Prakses sākumā, kad vēl tikai adaptējāmies Anglijas mērniecības vidē, kā asistentes braucām līdzi mērniekiem uz objektiem, lai iepazītos ar viņu darba stilu un metodēm. Taču ar laiku, pierādot savas prasmes, telpu (objektu) uzmērīšanu mums uzticēja veikt individuāli, kas pierāda, ka prakses laiks nav izšķiests.

 Anglijā "pēc papīriem" skaitījāmies ERASMUS studentes, tomēr dzirdētie stāsti par bezgalīgajām ballītēm un starptautiskajiem studentiem, mums gāja secen, jo neuzturējāmies vidē, kur dzīvoja citu valstu studenti. Tomēr mēs daudz iepazinām Angliju, tās kultūru un cilvēkus!

Lai dažādotu brīvdienas, vienmēr bijām ieplānojušas ko aizraujošu, piemēram, braucienus uz Manchester, Liverpool, Brighton, Bristol, Bath, braucienu ar Londonas Aci, apmeklējām lielākos Londonas muzejus (kas ir bez maksas un tiešām iespaidīgi). Tāpēc prieks, ka bijām praksē divatā, jo garlaicīgi nudien nebija.

Mērniecības prakse bija lieliska arī tādā ziņā, ka objekti, kas jāuzmēra, bija ļoti dažādi (greznas villas un necilas palīgēkas), kas atradās atšķirīgās Londonas daļās, kā rezultātā iepazinām pilsētu visā tās dažādībā.

Nereti darba dienas pavadījām atsevišķi, tas ir, katra savā objektā, līdz ar to uzlabojām angļu valodas prasmi, sarunājoties ar kolēģiem un apguvām patstāvību, piemēram, kā atrast objektu pēc pašu zīmētām kartēm no maps.google.com un metro kartēm, kas kļuva par otru labāko draugu Anglijā.

Anglija ir daudzkultūru valsts. Likās, ka visas pasaules tautības ir atbraukušas šeit. Jāatzīst, ka tik ļoti apradām ar Anglijas vidi, ka atgriežoties Latvijā, bija neliels kultūršoks.

Kaut Anglija ir populāra ar pelēko un lietaino laiku, uz ko arī mēs gatavojāmies, tomēr izrādījās, ka mūsu prakses laikā (augusts - decembris) itin labi varam iztikt bez gumijas zābakiem. Un, lai izzinātu valsti nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs.

Ik pa laikam, atgriežoties atmiņās par Anglijā pavadīto laiku, pieķeram sevi pie domas, ka tas bija vienreizējs un neaizmirstams, jo ieguvām nenovērtējamu "dzīves pieredzi" (praktiskās iemaņas, patstāvību, pašapziņu, drosmi, valodu; Londonas metro karti zinām no galvas). Liels paldies Erasmus programmai par doto iespēju un atbalstu! Ikvienam studentam iesakām uzdrīkstēties un vienmēr mērķēt augstāk!

 

Daina Roga un Krista Kokina

Pievienots 09/04/2016