Pārlekt uz galveno saturu

Erasmus+ studijas Sannio universitātē (Università degli Studi del Sannio), Itālijā

Studiju joma: Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība

Erasmus+

Savu Erasmus+ studiju laiku pavadīju Itālijā, Benevento pilsētā. Šī pilsēta atrodas dienvidu daļā starp Romu un Neapoli. Mana izvēle bija vairāk mērķēta uz valsti, nevis reģionu vai pilsētu, jo šajā pieredzē man svarīgākais bija attīstīt un uzlabot valodas zināšanas, kā arī, protams, iegūt vēl nebijušu pieredzi un jaunus kontaktus. Atrastās universitātes ģeogrāfiskais novietojums mani tikai vēl vairāk iepriecināja, jo pirms tam nekad vēl nebiju bijusi Itālijas dienvidos. Kā arī vēlāk uzzināju, ka Benevento ir raganu pilsēta ar leģendu, kas datēta no 13. gs.

Studiju process Università degli Studi del Sannio ļoti atšķiras no LLU. Protams, kā jau biju gaidījusi visas lekcijas noritēja itāļu valodā, taču ar manām itāļu valodas zināšanām, kuras jau biju ieguvusi pirms Erasmus+ studijām, nebija gana. Reizēm, ja es kādā lekcijā sapratu, ko stāsta, tad mani pārņēma milzīgs prieks un laime, taču tā nebija ilgstoša, jo nākamajā es jau vairs nespēju uztvert nedz vārdus, nedz domu. Vienas lekcijas garums oficiāli ir 2 h, bet praktiski 1,5 h, tad nu pasniedzējs pats izlemj, kad ņemt pārtraukumu. Studiju laikā manis izvēlētajos studiju kursos nebija neviens mājas darbs, neviena ieskaite, kas man likās dīvaini, jo šie mazie darbiņi tomēr studentu piespiež sagatavoties mazliet vairāk noslēguma eksāmenam. Tagad par to domājot, man pietrūka šo darbiņu, jo tad es varbūt sākumā būtu vairāk sapratusi, ko tad īsti man māca, bet tajā brīdī mani apmierināja arī tas, ka pasniedzēji neliekas ne zinis par mani. Pretēji ikdienas bezrūpīgajām studijām, eksāmenu laiks bija biedējošs un sākumā arī nervozs, jo pasniedzēji deva daudz materiālus angļu valodā, kuri bija jāizprot, pēc tam verbālais eksāmens. Pēc pieredzes saku, nav vērts uztraukties, galvenais ir darīt un, ja kaut kas nesanāks, pasniedzējs pats mēģinās uzvedināt uz pareizā ceļa.

Dzīvokļa īres cenas svārstās no 180 līdz 250 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem. Dzīvokli palīdz atrast ESN Maleventum jauniešu organizācija, kurā darbojas vietējie studenti un brīvajā laikā palīdz Erasmus+ studentiem iedzīvoties. Jaunieši šajā organizācijā ir ļoti draudzīgi un vienmēr gatavi palīdzēt. Viņi rīko dažādus pasākumus, organizē braucienus uz nakts klubiem (ar autobusu, jo nakts klubi atrodas ārpus pilsētas), kā arī nelielus izbraucienus uz citām pilsētām.

Pilsētas transports ir uz pusi lētāks, kā Jelgavā. Biļeti var nopirkt tabakas veikalā (tabacchio) (0,50 eiro) vai pie autobusa vadītāja (0,90 eiro). Starppilsētu autobusi – tur dzīvojot - arī nešķita ļoti dārgi – autobuss uz Neapoli 5 eiro (1,5h), uz Romu 13 eiro (3h). Vilciens uz Neapoli tāpat kā autobuss 5 eiro (1,5), bet uz Romu 14 eiro (4h) vai 38 eiro (2h). Metro cena ir 1,5 eiro. Vienreiz mēs arī noīrējām automašīnu, kas izmaksāja 50 eiro par īri uz diennakti + nobrauktā degviela, kas atkarībā no ceļojuma var būt arī izdevīgāk un daudz ērtāk, kā braukt ar sabiedrisko transportu.

Protams, dominē itāļu valoda, jo itāļi ir diezgan slinki, lai apgūtu citu valodu, bet ir jaunieši, kas angļu valodu zina pietiekami labā līmeni, lai būtu spējīgi noturēt ikdienišķas sarunas (no ESN komandas visi zina angļu valodu). Universitāte Erasmus+ studentiem piedāvā 40 h itāļu valodas kursus, kas nav daudz, bet sniedz pamatzināšanas - daudz laika ir jāiegulda arī pašam, lai apgūtu šo valodu.

Itāļiem ir ļoti populāra bāru kultūra, kas man ļoti pietrūkst Latvijā. No rītiem viņi dodas ieturēt brokastis bāros gan pirms darba, gan brīvdienās. Kā arī nakts dzīve pilsētā ir bāros. Tajos skan mūzika, telpas ir pilnas ar cilvēkiem un siltā laikā arī uz ielas ir izlikti galdi un krēsli, visi dejo, dzied un izbauda vakaru.

Ceļot ir iespējams visu laiku, ka tik līdzekļi pietiek. Par universitāti arī nav jāuztraucas, jo pasniedzēji par nokavētām lekcijām neprasa attaisnojumu, tik jāpatur prāta, ka ejot uz lekcijām (pat ja neko nesaproti) pasniedzējs Tevi piefiksē un, lūdzot palīdzību, ar materiāliem vai eksāmena laikā, tas var dot plusus. Arī Benevento ir sena pilsēta ar saviem apskates objektiem – Traiano Arka (Arca Traiano), Romiešu teātris (Teatro Romano), Noslēgtais dārzs (Hortus Conclusus), Rettori klints/akmens (Rocca dei Rettori) u.c.

Mans ieteikums citiem Erasmus+ projekta dalībniekiem ir pārvarēt šaubas un robežas savās galvās, jo pasaule ir liela un tajā robežu nav. Drosme un uzdrīkstēšanās vienmēr atmaksājas. Erasmus+ programma ir lieliska iespēja ceļot, iepazīt citu kultūru (aizbraukt atpūsties ārzemēs nav tas pats, kas dzīvot), satikt cilvēkus no dažādām valstīm un iegūt jaunus draugus, kontaktus, kas dzīvē var noderēt, kā arī, viens no svarīgākajiem, ir pilnveidot sevi.

Tanita Valbaka, LLU studiju programmas Ēdināšana un viesnīcu uzņēmējdarbība studente,

2014./2015. studiju gads

Pievienots 09/04/2016