Pārlekt uz galveno saturu

LBTU pētnieki un pašvaldību pārstāvji Vācijā gūst pieredzi degradēto pilsētteritoriju attīstībā (INT19)

Attēla autors: No LLU arhīva

Realizējot Eiropas Savienības (ES) sadarbības projektu "Teritoriju izpēte, zināšanu un pieredzes pārnese degradēto rajonu attīstībai" (Urbex LVIII-066 ), LBTU pasniedzēji, studenti un pašvaldību pārstāvji guva iedvesmu un jaunas zināšanas trīs dienas pētot objektus Berlīnē un tās apkārtnē. Projekta mērķis ir ar jaunām iniciatīvām un sabiedrības informētības veicināšanu nodrošināt plašāku zināšanu ieguvi par degradētu un postindustriālu teritoriju ilgtspējīgas attīstības iespējām, padarot pilsētvidi efektīvu un pievilcīgu vietējai sabiedrībai un pilsētas viesiem.

EU-cofund

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

 

Industriālajām teritorijām un industriālajam mantojumam piemīt sava identitāte, vietas atpazīstamība, bet, vienlaikus mainoties funkcionālajam pielietojumam, parādās izaicinājumi teritorijas tālākajai attīstībai, kas var būt gan dabas, ākslas, radošo aktivitāšu izcelšana, gan dažādi ilgtspējīgi risinājumi piemērojoties mūsdienu nepieciešamībai un domājot par klimata pārmaiņām.

Pirmajā dienā tika pētīts Baum & Zeit parks, ar degradētu teritoriju attīstības potenciālu un šo teritoriju pievienoto vērtību dabas, mākslas, vēstures atspulga ietvarā. Lorbergs kokaudzētavā bija iespēja iegūt ieskatu mūsdienīgiem risinājumiem stādmateriāla izvēlē pilsētvidei, kā arī jaunākajiem pētījumiem par kokaugu piemērotību pilsētas apstādījumiem, izturību pret piesārņojumu, salizturību, un kopumā piemērošanos klimata izmaiņām.

003

 

001

 

002

 

 

Otrajā un trešajā dienā tika izpētīta vien maza daļa no Berlīnes industriālā mantojuma, kas mūsdienās tiek attīstīts dažādos veidos. Berlīne ir pilsēta, kur industrializācijas bums sākās jau 1880 gados, bet mūsdienās atsevišķas teritorijas ir zaudējušas savu sākotnējo funkciju, un pašvaldība veido publisku un daudzfunkcionālu ārtelpu. Respektējot vēstures un industrializācijas attīstības pazīmes integrēti dažādi muzeji, dabas un atpūtas teritorijas, kopienu dārzi, mākslas un jaunrades telpas, dzīvojamie kvartāli un atsevišķas teritorijas, ļaujot pilnībā tos pārņemt dabai (Park am Gleisdreieck, Schöneberger Südgelände Park, Schöneweide).

004

 

005

 

006

 

Publiskā ārtelpa ar industriālo arhitektūru, kur iekļauti arī lietusūdens savākšanas risinājumi (Gebauer Höfe), memoriāla piemiņas vieta ar lielu simbolisku nozīmi, kas ar mūsdienīgiem paņēmieniem stāsta par vēstures notikumiem (Berlīnes mūris), bijušās alus darītavas teritorija ar mākslas un jaunrades telpām (KINDL).

007

Pēc ekspedīcijas izdarīti secinājumi, ka dažreiz pamestas industriālas teritorijas pārņem daba, kur mums tam jāļaujas un jāatrod tajā vietu arī sev, kā arī citos gadījumos ar ilgtspējīgiem paņēmieniem vietai jāpiešķir jauna funkcija un identitāte, kas ļauj šīm vietām dzīvot tālāk!

008

 

Pievienots 27/09/2023