Pārlekt uz galveno saturu

Interaktīva ekspozīcija LBTU Meža un vides zinātņu fakultātē ver durvis apmeklētājiem

Attēla autors: No LLU arhīva

Viens no Latvijā vadošajiem kokapstrādes uzņēmumiem "Stiga RM" sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti (LBTU) izveido Latvijā unikālu Meža apsaimniekošanas un koksnes izmantošanas ekspozīciju LBTU Meža un vides zinātņu fakultātē Jelgavā (Akadēmijas iela 11). Svinīgajā atklāšanas pasākumā piedalījās arī zemkopības ministrs Armands Krauze un Jelgavas valstpilsētas mērs Andris Rāviņš.

Ekspozīcija veidota, izmantojot interaktīvus un digitālus risinājumus, lai tās apmeklētāji interesantā veidā uzzinātu, kā no stāda nonākt līdz augstvērtīgiem Latvijā ražotiem produktiem ar augstu pievienoto vērtību, atklājot meža apsaimniekošanas ciklus, Latvijas mežu daudzveidību un koksnes izmantošanas iespējas un pielietojumu, informē "Stiga RM" komunikācijas konsultante Marija Makareviča. Ekspozīcija ir pieejama ne tikai fakultātes studentiem, bet ikvienam interesentam. 

"Mežs ir mūsu kā valsts un sabiedrības neatņemama vērtība, par ko esam turējuši rūpi paaudzi no paaudzes. Šī ekspozīcija kalpos kā nozīmīgs dialogs ar sabiedrību, palīdzot veicināt izpratni par meža un koksnes nozari, kliedēt laika gaitā radušos aizspriedumus un stiprināt mūsu latvisko apziņu par mežu kā vērtību. Nenoliedzami, nozarei ir sarežģīts laiks, taču raugoties ilgtermiņā, ieguldījumi izglītībā ir pamats ilgtspējīgai attīstībai, lai šajā jomā strādājošie uzņēmumi būtu arvien konkurētspējīgāki pasaules tirgos, ražojot produktus ar augstu pievienoto vērtību, tādā veidā sekmējot Latvijas ekonomiku un iedzīvotāju labklājību kopumā," norāda zemkopības ministrs Armands Krauze.

"Kokapstrādes nozare ir daudzšķautņaina un iespēju pilna, un lai ieviestu tajā ilgtspējīgas pārmaiņas, mums ir jābūt gataviem investēt inovācijās, izglītībā un zinātnē. Līdz ar strauju tehnoloģiju attīstību un augošajām ambīcijām, rodas arvien lielāka vajadzība pēc zinošiem speciālistiem. Sadarbojoties ar LBTU, mēs varam ne tikai parādīt šo nozari no cita skatpunkta, ieinteresējot plašāku sabiedrības loku par meža un koksnes nozari, bet arī iedvesmot topošos speciālistus, kas sevi saredz strādājam šajā nozarē. Esam gandarīti par veiksmīgi uzsākto sadarbību, un ceru, ka ekspozīcijā apmeklētāju netrūks," stāsta "Stiga RM" īpašnieks Andris Ramoliņš.

"Lai sagatavotu jaunos speciālistus, kuri ir konkurētspējīgi darba tirgū, augstākai izglītībai studiju procesā jānodrošina trīs komponenšu simbioze, un šīs komponentes ir teorija, zinātne un prakse. Priecē, ka meža nozares uzņēmumiem ir izpratne par to, ka šīs trīs komponentes studiju procesā nav atdalāmas un ka praktisko komponenti var nodrošināt, dodot studentiem iespēju apgūt praktiskās iemaņas ne tikai praktizējoties uzņēmumos, bet arī studiju procesā. Koksnes izmantošanas ekspozīcija dos iespēju gan interaktīvi, gan praktiski iepazīt ne vien nozares ražošanas specifiku, bet arī to milzīgo produktu klāstu, ko Latvijas uzņēmumi ražo no koksnes. Šīs ekspozīcija izveide ir izcils piemērs industrijas un izglītības veiksmīgai sadarbībai, turklāt šīs ekspozīcijas pievienotā vērtība ir tā, ka tā ir pieejama ne vien studējošajiem, bet arī sabiedrībai," skaidro Meža un vides zinātņu fakultātes dekāns Linards Sisenis.

Ekspozīcijas atklāšana zīmīgi norisinājās ikgadējā pasākuma "Mežs ienāk Jelgavā" ietvaros, kas ik gadu pulcē kā vietējos iedzīvotājus, tā pilsētas viesus. Šogad arī "Stiga RM" bija pasākuma atbalstītāju vidū, organizējot gan radošās darbnīcas bērniem, kad demonstrējot meža tehniku.

Sadarbības ietvaros "Stiga RM" ir apņēmusies nodrošināt arī prakses vietas topošiem meža nozares speciālistiem, lai iepazītu meža un kokapstrādes nozares speciālistu ikdienu un gūtu praktisku pieredzi gan darbā ar meža tehniku, gan ar augsti tehnoloģiskām kokrūpniecības un metālapstrādes iekārtām "Stiga RM" rūpnīcās.

Par "Stiga RM":

Stiga RM ir ģimenes uzņēmums no Tukuma, kas dibināts 1994. gadā ar mērķi rūpēties par Latvijas labklājību, atbildīgi apsaimniekojot meža platības. Savos īpašumos teju 11 000 hektāru platībā, no kuriem lielākā daļa ir meža zemes, uzņēmums veic pilnu meža apsaimniekošanas ciklu, balstoties uz ilgtspējīgas mežu apsaimniekošanas principiem. Stiga RM ražotnē Kuldīgā no augstvērtīgas Latvijas bērza koksnes tiek ražots bērza saplāksnis. Savukārt Tukumā šobrīd top pasaulē modernākā koksnes ēveļskaidu akustisko plātņu (WWCB) ražotne. Uzņēmums piedāvā arī apaļkoku pārvadājumu pakalpojumus, nodrošinot lielāko kokvedēju autoparku Baltijas un Skandināvijas valstīs.

Pievienots 29/04/2024