Pārlekt uz galveno saturu

Notiks demonstrācija pilna mēroga plātņu eksperimentālai slogošanai un sagraušanai

Attēla autors: No LLU arhīva

27. jūnijā no plkst. 13.00 līdz plkst. 18.00 Paula Lejiņa ielā 2 (Jelgava) norisināsies prezentācijas pasākums "PRIMX pilna mēroga plātņu slogošanas tests līdz sagraušanai / PRIMX Double Full-Scale Test", ko organizē SIA "Primekss" sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti (LBTU), kas iesaistījusies uzņēmuma izpētes un attīstības projekta īstenošanā. Interesenti aicināti iepriekš reģistrēties dalībai, izmantojot šo saiti.

Klātienes demonstrācijas laikā būs iespēja iepazīties ar uzņēmuma SIA "Primekss" inovācijām betona tehnoloģijā, apskatīt divu betona plātņu veiktspēju, kas tiek pārbaudītas ar punktveida slodzi. Eksperimenta laikā tiks salīdzināti divu veidu betoni – tradicionālais ar tērauda šķiedrām stiegrotais un patentētais tērauda šķiedru pašspriegojošs betons.

Dalībnieki varēs uzzināt arī par tehnoloģiju, kas nodrošina ievērojamu CO2 emisiju, izmaksu un būvniecības laika ietaupījumu. Būs arī iespēja piedalīties diskusijās par PRIMX tehnoloģijas pielietojumu pamatos, grīdās, sienās un pārseguma plātnēs, kā arī par citām nozares aktualitātēm un inovācijām.

Prezentācijas pasākums tiek realizēts projekta "Inovatīvas, ekonomiski izdevīgas ķīmiski pašspriedzoša betona nesošās konstrukcijas izstrāde" ietvaros. SIA “Primekss” izstrādātais risinājums paredz inovatīvu ar tērauda šķiedrām stiegrotu materiālu, kurā ķīmiskas reakcijas ietekmē notiek šķiedru sākotnējā uzspriegšana, tādējādi būtiski tiek ierobežota konstrukciju plaisāšana, ietaupīti materiāli un samazināta ietekme uz vidi. Projekta mērķis ir, veicot laboratorijas un lauka eksperimentus, pārbaudīt izstrādāto koncepciju, tas ir, noskaidrot vai, modificējot ķīmiski pašspriedzošu šķiedrbetona sistēmu, iespējams izveidot ekonomiskas nesošās konstrukcijas. Lai sasniegtu izvirzīto projekta mērķi, LBTU zinātnieki sniedz eksperta pakalpojumus šī projekta īstenošanā.

LBTU pārstāvji piedalās pilna mēroga plātņu eksperimentālās pārbaudes plānošanā, slogošanā, mērījumu veikšanā un laboratorijas testu īstenošanā, tāpat veic lielizmēra plātņu deformāciju un plaisāšanas monitoringu, kā arī materiālu īpašību noteikšanu dažādos laika posmos. Iegūtie dati kalpos par pamatu "Primekss" inovatīvo risinājumu novērtēšanai.

Kā papildina LBTU vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš: "Projekta ietvaros jau ir veikti divi pilna mēroga plātņu slogošanas testi 2023. gada rudenī. Tagad tiks veikts jauns tests, lai iegūtu papildu informāciju par inovatīvā materiāla efektivitāti. LBTU sagatavotās atskaites palīdzēs izstrādāt vadlīnijas nākotnes būvprojektu izstrādei. Turklāt eksperimenta rezultāti ir saistoši arī starptautiskajiem nozares pārstāvjiem."

Interesenti aicināti pieteikties prezentācijas pasākumam, izmantojot šo saiti. Dati, kas tiks norādīti reģistrēšanās formā, tiks izmantoti tikai saziņai par pasākuma norisi.

Pievienots 30/05/2024