Satiec LBTU pārstāvjus pārtikas izstādē "Riga Food"
No 4. līdz 6. septembrim Ķīpsalā (Rīga) norisinās plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs "Riga Food", kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. Dalībnieku vidū arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) un Eit Food pārstāvji.
LBTU Lauksaimniecības un Pārtikas tehnoloģijas fakultāte ir vienīgā vieta Latvijā, kur iespējams iegūt augstāko izglītību pārtikas un lauksaimniecības nozarē, kā arī attīstīt zinātnisko pētniecību. LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centrs (TEPEK) sadarbībā ar fakultāti jau vairākus gadus izstādē organizē LBTU stendu Latvijas pārtikas zinātnes un inovācijas stendā "Inovācija pārtikai", kur arī šogad tiks prezentētas jaunākās pārtikas produktu izstrādnes. Stendā paredzētas produktu prezentācijas un degustācijas, būs pieejama informācija par produktiem, kas radīti LBTU zinātnieku un ražotāju sadarbībā, kā arī par studiju iespējām universitātē. LBTU stendu izstādē organizē sadarbībā ar Latvijas Tehnoloģisko centru.
Tāpat izstādē "Riga Food" LBTU organizē un piedalās sešos semināros, kas norisināsies uz galvenās skatuves. Diskusijas vadīs un saturu nodrošinās LBTU zinātnieki kopā ar EIT Food pārstāvniecību Latvijā. Universitātes pārstāvjus būs iespējams sastapt arī "Inovāciju kopstendā", kur tiks prezentēta LBTU darbība un piedāvājums.
Diskusiju un semināra programma:
4. septembrī no plkst. 15.00 līdz plkst. 16.00 diskusija "Zinātne un inovācijas: krīzes pārtikas segmenta attīstība Latvijā",
5. septembrī no plkst. 11.00 līdz plkst. 12.00 diskusija "Vai kafija maina mūs, vai mēs mainām kafiju?",
6. septembrī no plkst. 13.30 līdz plkst. 14.30 diskusija "No idejas līdz ietekmei: kā domāšana un radīšana veido pārtikas nākotni",
6. septembrī no plkst. 14.30 līdz plkst. 15.00 diskusija "Sievietes pārtikas inovācijās: iedvesmas stāsti",
6. septembrī no plkst. 15.00 līdz plkst. 16.00 mini seminārs "Augstas pievienotās vērtības un ilgtspējīgi aprites risinājumi pārtikas pārstrādes nozarei".
Šogad LBTU stendā (Inovāciju stenda ietvaros) izstādes apmeklētājiem tiek prezentēti dažādu pētījumu un izstrādņu rezultāti, kas tapuši uzņēmēju un LBTU zinātnieku sadarbības rezultātā:
informācija par egļu dzinumu īpašībām un to pielietojumu, kā arī iespēja nogaršot gardu un atsvaidzinošu saldējumu ar egļu dzinumiem,
iespēja apskatīt drabiņu paraugus un uzzināt par to potenciālo pielietojumu, ļaujot sabiedrībai un industrijas pārstāvjiem ieraudzīt inovāciju iespējas pārtikas blakusproduktu ilgtspējīgā izmantošanā,
iespēja degustēt liofilizētos ēdienus "Good Mood Meals", kas radīti Pārtikas institūta zinātnieku un uzņēmēju sadarbībā un tiek pilnveidoti AM granta ietvaros,
iespēja nogaršot ekoloģiskā un konvencionālā jogurta degustācijā. Produkti radīti projekta "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos: jauna pieeja" (Nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/002, AF21) ietvaros,
tiks prezentēts aroniju, plūškoka ogu, ābolu un krūmcidoniju spiedpalieku raudzēto etiķu fizikāli ķīmiskais novērtējums, un degustācijai būs pieejams dzēriens ar šiem etiķiem,
uzzini par pētījumu ietvaros radītiem ilgtspējīgiem risinājumiem pārtikas pārstrādes nozarei – no videi draudzīga iepakojuma līdz jaunu produktu izstrādei no blakusproduktiem. Tiks demonstrēts, kā piena, ogu un alus ražošanas blakusproduktus iespējams pārvērst augstas pievienotās vērtības sastāvdaļās un inovācijās, kas stiprina konkurētspēju. Šādi risinājumi ļauj radīt produktus, kuros apvienojas zinātne, ilgtspēja un nākotnes iespējas pārtikas industrijā. Prezentācija notiek Valsts pētījumu programmas "Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana Latvijas attīstībai" (2023–2025) projekta (Nr. VPP-ZM-VRIIILA-2024/1-0002) "Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai" (GreenAgroRes) ietvaros,
plānotas arī dažādas izzinošas aktivitātes, kas apliecina, ka pārtikas zinātne nav tikai laboratorijas darbs, bet arī mūsu ikdienas sastāvdaļa.
Laipni aicināti LBTU stendā, kur varēsiet iegūt jaunas zināšanas, degustēt zinātnieku un uzņēmēju jaunākos produktus, kā arī iepazīt produktus, kas radīti un pilnveidoti LBTU zinātnieku un uzņēmēju sadarbības rezultātā.
