Pārlekt uz galveno saturu

LBTU un EIT Food Hub Latvia ar dinamisku programmu piedalījās izstādē Riga Food 2025

Attēla autors: No LBTU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), kas arī Latvijā pārstāv EIT Food Hub – Eiropas lielāko pārtikas inovāciju kopienu, šogad izstādē Riga Food piedāvāja daudzveidīgu un aizraujošu programmu, kas piesaistīja gan studentus, gan uzņēmējus, gan plašāku sabiedrību.

LBTU stends kļuva par vietu, kur interesenti varēja iepazīties ar universitātes sniegtajām iespējām studentiem, jaunajiem uzņēmējiem un sadarbības partneriem. Īpašu uzmanību izpelnījās LBTU Pārtikas institūta radītie inovatīvie produkti, kurus apmeklētāji varēja nogaršot, pārliecinoties par zinātnes un inovāciju praktisko pielietojumu.

Paralēli darbībai stendā LBTU un EIT Food Hub Latvia trīs dienu garumā organizēja diskusiju ciklu par aktuālām tēmām pārtikas un inovāciju jomā: 

4. septembrī notika diskusija "Zinātne un inovācijas: krīzes pārtikas segmenta attīstība Latvijā!", kurā piedalījās Inese Skapste (LIAA), Oņega Circene (AS "Roga-Agro""), Asnate Ķirse-Ozoliņa (LBTU Pārtikas institūts), Zane Dzirkale (LU), diskusiju vadīja Sandra Muižniece-Brasava (LBTU). Galvenais secinājums bija, ka Latvijā krīzes pārtika ir būtiski nepieciešama un zinātnē balstītas inovācijas ir priekšnoteikums pārtikas nozares noturībai un konkurētspējai.

5. septembrī sarunas aizritēja kafijas zīmē – diskusijā "Vai kafija maina mūs, vai mēs mainām kafiju?" uzstājās Ancis Romanovskis ("Rocket Bean"), Andris Petkēvičs ("Andrito Coffee Roastery"), Gatis Zēmanis ("Kalve Coffee") un Mārtiņš Drungilas ("Closer Coffee"), sarunu vadīja Ilze Laukalēja-Broka (LBTU, EIT Food Hub Latvia). Diskusijas eksperti uzsvēra, ka kafija mūsdienās ir bagātāka kā jebkad – zinātnē, zināšanās un kopienā; sabiedrība kļūst atvērtāka dažādiem garšas profiliem, atsakoties no stereotipiem par to, kādai kafijai "jāgaršo", mūsu kaislība un mīlestība pret kafiju nemanot maina uzskatus un veido nākotnes kafijas kultūru. 

6. septembrī apmeklētāji varēja piedalīties vairākās sarunās. Diskusijā “No idejas līdz ietekmei: kā domāšana un radīšana veido pārtikas nākotni” savus skatījumus pauda Imants Martinsons ("GreenTech Cluster"), Juris Kļonovs ("BirgerMind"), Liene Ozola (LBTU) un Ivars Orlovs ("Aloja Starkelsen"), vadīja Ilze Laukalēja-Broka. Sarunā tika uzsvērts, ka inovācijas sākas ar sarunu – būtiski ir palikt atvērtiem, uzdrošināties komunicēt, dalīties gan ar izaicinājumiem, gan sasniegumiem un nebaidīties runāt ar zinātniekiem un ekspertiem.

Tajā pašā dienā notika diskusija "Sievietes pārtikas inovācijās: iedvesmas stāsti", kur savus pieredzes stāstus dalījās Zanda Ozola ("Pupuchi") un Anna Gabuniya ("L-Blend"), vadīja Ilze Laukalēja-Broka. Abas diskusijas rosināja plašu interesi un apliecināja, ka inovāciju pasaule ir atvērta visiem – neatkarīgi no vecuma vai dzimuma – ar aizrautību, drosmi un apņēmību ikviens var veidot nākotnes pārtikas sistēmu. 

Liels gods LBTU komandai bija arī noslēgt Riga Food pasākumu uz lielās skatuves, kur notika  Valsts pētījumu programmas mini seminārs "Augstas pievienotās vērtības un ilgtspējīgi aprites risinājumi pārtikas pārstrādes nozarei". Savās zināšanās dalījās LBTU un Dārzkopības institūta zinātnieki Alina Sivačova, Andrejs Bānis, Zanda Krūma, Laura Elīza Freimane, Dalija Segliņa, Karina Juhņeviča-Radenkova, Renāte Ruska. Galvenās pasākuma atziņas bija saistītas ar to, ka ilgtspējīgi aprites risinājumi un pievienotā vērtība ir ceļš uz nākotnes pārtikas nozares attīstību.

Kā uzsver LBTU  Pārtikas institūta profesore un Tehnoloģiju un zināšanu pārneses centra vadītāja Sandra Muižniece-Brasava, kura bija arī LBTU/EIT Food Hub Latvia stenda organizatore izstādē: "Ar šī gada programmu LBTU un EIT Food Hub Latvia apliecināja, ka Zemgales reģions ir spēcīgs pārtikas  inovāciju un zināšanu centrs arī starptautiskā līmenī, kas iedvesmo jaunus risinājumus pārtikas nozarē un sniedz iespējas gan studentiem, gan uzņēmējiem, gan sabiedrībai kopumā."

 

Pievienots 08/09/2025