Promocijas darbā izstrādāta viedtālruņa attēlu analīzes un kolorimetrisko metožu integrācija augu eļļu kvalitātes novērtēšanā
10. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju fakultātē (LBTU LPTF) promocijas darbu "Viedtālruņa attēlu analīzes un kolorimetrisko metožu integrācija augu eļļu novērtēšanā" aizstāvēja Sanita Vucāne (ORCID: https://orcid.org/0009-0004-9520-925X) un ieguva zinātnes doktora grādu zinātnes doktore (Ph.D.) inženierzinātnēs un tehnoloģijās.
Promocijas darba mērķis ir izstrādāt un pārbaudīt metodiku viedtālruņa attēlu analīzes un kolorimetrisko metožu integrācijai augu eļļu novērtēšanā.
Kā stāsta jaunā zinātniece S. Vucāne: "Veselīga un droša pārtika ir viens no būtiskiem faktoriem, kas nodrošina cilvēku dzīves kvalitāti. Tādēļ dabas vielu izpēte un to lietošana praksē vienmēr ir bijusi nozīmīga tautsaimniecībā. Eļļas kvalitātes novērtēšanai ražošanā vai pētniecībā tradicionāli tiek izmantotas klasiskās noteikšanas metodes, piemēram, spektrofotometrija. Tehnoloģiju attīstības rezultātā viedtālruņu izmantošana kļūst arvien pieejamāka un populārāka kā alternatīva ķīmiskajām analīzēm gan pārtikas, gan medicīnas nozarēs, piedāvājot plašākas un ērtākas iespējas analīžu veikšanai."
"Viedtālruņa attēlu analīzes izmantošanai ķīmiskās analīzēs ir vairākas priekšrocības: 1) tas ir portatīvs, tāpēc to var izmantot dažādās vietās ārpus laboratorijas telpām; 2) tas var būt ekonomiski izdevīgāks, jo viedtālruņa iegādes izmaksas parasti ir zemākas nekā ķīmiskās analīzes iekārtām; 3) nav nepieciešami lieli izdevumi instrumenta apkopei un kalibrēšanai; 4) to ir viegli lietot un izmantot bez specializētu zināšanu prasībām, tādējādi tas papildina klasisko analīžu iekārtu un metožu klāstu. Ņemot vērā augošo interesi par šādas tehnoloģijas pielietošanu analītiskā ķīmijā, šī metode var būt potenciāli noderīga arī kolorimetrisku augu eļļu īpašību izpētē. Augu eļļu krāsa ir cieši saistīta ar to antioksidantu īpašībām. Antioksidanti ir vielas, kas palīdz novērst vai samazināt oksidācijas procesus, kas ietekmē augu eļļu kvalitāti un uzglabāšanas laiku. Šie procesi var izraisīt sensoro īpašību izmaiņas, veidojot nepatīkamu aromātu un garšu, kā arī samazināt augu eļļas uzturvērtību. Daudzi antioksidanti, piemēram, karotinoīdi, tokoferoli, flavonoīdi un fenola savienojumi, ir pigmenti, kas tiešā veidā var ietekmēt šos procesus. Neskatoties uz iespējamām priekšrocībām, tomēr pastāv arī ierobežojumi, piemēram, viedtālruņu kamera un gaismas jūtīgie sensori var ietekmēt analīzes precizitāti. Turklāt, jāņem vērā, ka tā ir relatīvi jauna metode, un tādēļ, vēl ir nepieciešams turpināt pētījumus un salīdzināt to rezultātus ar klasiskām analīzes metodēm," papildina S. Vucāne.
Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, promocijas darbā tika veikti vairāki uzdevumi – pētīta optimālā viedtālruņa kameras attāluma ietekme uz RGB krāsu sistēmas vērtību iegūšanu un analīzi, izstrādāta viedtālruņa attēlu analīzes metode kolorimetriskā krāsas skaitļa noteikšanai dažādu augu eļļu analīzē, veikta augu eļļu fluorescences kolorimetriskā analīze, izmantojot RGB un HSV krāsu sistēmas pēc toņa vērtībām, salīdzināti viedtālruņa attēlu analīzes un UV/VIS spektrofotometrijas rezultāti augu eļļu radikāļu neitralizēšanas aktivitātes noteikšanā, izmantojot RGB krāsu sistēmu, novērtēta viedtālruņa attēlu analīzes metode kopējā fenolu satura noteikšanai augu eļļās, izmantojot RGB krāsu sistēmu, un salīdzināti iegūtie rezultāti ar UV/VIS spektrofotometrijas metodi, kā arī izstrādāti un izmantoti Python programmēšanas valodā veidoti algoritmi digitālo attēlu datu apstrādes un analīzes automatizēšanai, apvienojot vērtētās metodes vienotā sistēmā un nodrošinot to pielāgošanu viedtālruņa lietotnei.
Promocijas darba zinātniskais vadītājs: asociētais profesors, Dr.sc.ing. Mārtiņš Šabovics (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-9441-6637).
Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba elektroniska versija būs pieejama tikai bibliotēkā.
