LBTU pētnieki turpina pētīt fermentēto piena produktu bioaktīvos savienojumus
Fermentētie piena produkti ir ne tikai iecienīta ikdienas pārtika – tie ieņem līderpozīciju funkcionālās pārtikas tirgū un ir nozīmīgi akūtu un hronisku slimību profilaksē. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) turpina īstenot projektu "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos: jauna pieeja" (AF21), pētot šo produktu daudzdimensionālo nozīmi – ne tikai kā probiotiku, bet arī kā bagātīgu bioaktīvu savienojumu avotu ar plašu potenciālu cilvēka veselībai.
Pienskābes baktērijas, kas tiek izmantotas fermentēto piena produktu ražošanā ieraugu veidā, spēj ražot virkni vērtīgu savienojumu – pienskābi, aminoskābes, taukskābes, B grupas vitamīnus un pat antibakteriālas vielas. Tomēr līdz šim trūcis visaptverošu pētījumu, kas izvērtētu šo savienojumu saturu un kopējo potenciālu.
Projekta mērķis ir gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi noteikt bioloģiski aktīvos savienojumus, kas veidojas, fermentējot gan bioloģiski, gan konvencionāli iegūtu pienu ar dažādiem ieraugiem. Pētījumā tiek analizēta piena izcelsmes ietekme uz fermentētā produkta kvalitāti, īpaši pievēršoties savienojumu sastāva un satura atšķirībām. Šī pieeja ļauj padziļināti saprast, kā dažādi faktori ietekmē ne tikai produkta garšu un konsistenci, bet arī tā uzturvērtību un iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību.
Šobrīd turpinās eksperimenti ar skābpiena produktiem, vērtējot to funkcionālās īpašības arī uzglabāšanas laikā. Pētījuma rezultāti jau prezentēti starptautiskajā konferencē "Food Balt 2025" ar referātu "Comparison of Free Amino Acids in Organic and Conventional Fermented Milk".
Iegūtie dati ir apkopoti un publicēti divos zinātniskos rakstos – "Organic milk as medium for lactic acid bacteria growth: a review" un "Analysis of fatty acids and antibacterial whey proteins in organic and conventional milk: potential influence on lactic acid bacteria growth".
Savukārt starptautiskajā izstādē "Riga Food 2025" notika skābpiena produktu degustācija, kā arī plašākai sabiedrībai tika sniegta detalizēta informācija par pētījuma rezultātiem seminārā "Augstas pievienotās vērtības un ilgtspējīgi aprites risinājumi pārtikas pārstrādes nozarei".
Pētījuma rezultāti palīdzēs pārtikas ražotājiem un zinātniekiem labāk izprast fermentēto piena produktu uzturvērtību, lai nākotnē radītu produktus ar augstāku pievienoto vērtību un pozitīvu ietekmi uz sabiedrības veselību.
Granta "Bioaktīvo savienojumu novērtējums fermentētos piena produktos: jauna pieeja" īstenošana notiek projekta "LBTU institucionālās kapacitātes stiprināšana izcilībai studijās un pētniecībā" ietvaros.

