Pārlekt uz galveno saturu

No blakusproduktiem līdz risinājumiem: EIT Food Challenge Labs 2025 Jelgavā demonstrē inovatīvus zirņu pārstrādes risinājumus

Attēla autors: No LBTU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) Jelgavā veiksmīgi noslēdzies EIT Food Challenge Labs 2025 – Beyond the Pea, kas pievērsās jauniem, ilgtspējīgiem risinājumiem zirņu pārstrādes blakusproduktu izmantošanai.

Pasākumu atklāja LBTU studiju prorektore Ilze Beitāne, uzsverot zinātnē balstītas inovācijas nozīmi ilgtspējīgas pārtikas sistēmas veidošanā.

Kopumā no 15. septembra līdz 25. septembrim programmā piedalījās 23 dalībnieki astoņās komandās, kas izstrādāja tirgus potenciālam piemērotas idejas. Dalībnieki piedalījās dizaina domāšanas darbnīcās, prototipēšanas sesijās un pičošanas meistarklasēs, saņemot atbalstu no vairāk nekā desmit mentoriem pārtikas, inovāciju, biznesa un dizaina jomās.

Komandas strādāja pie diviem ASNS Ingredient izvirzītiem izaicinājumiem:

  • Purified Pea Starch Challenge – izpētīt attīrītas zirņu cietes potenciālās pielietojuma iespējas pēc mitrās apstrādes, izmantojot fermentācijas tehnoloģijas,

  • Pea Inner Fibre Challenge – dentificēt ilgtspējīgus, inovatīvus un komerciāli dzīvotspējīgus ne-pārtikas pielietojumus šim blakusproduktam, pārvēršot potenciālos atkritumus vērtīgā izejmateriālā.

Noslēguma pičā tika prezentētas astoņas radošas idejas, kas atklāja zirņu pārstrādes blakusproduktu līdz šim neizmantoto potenciālu:

  • Mindskin Labs – neiroaktīvi postbiotiķi kosmētikai garīgās veselības atbalstam,

  • Modular Blocks for Fungi Farming – modulāras bloku sistēmas efektīvai sēņu audzēšanai,

  • PeaFibre Microbiome-Integrated Horse Bedding – zirņu šķiedras pakaiši ar integrētu mikrobiomu, kas uzsūc mitrumu un pārvērš atkritumus kompostā,

  • PHYTO-SHIELD – ilgtspējīgi augu aizsardzības paklāji no zirņu šķiedras un jūras bioaktīvajām vielām,

  • Koji-Fermented Prebiotic Pea Syrup – koji fermentēts zirņu sīrups ar prebiotiskām īpašībām,

  • SPROUTIE – bioloģiski noārdāmi stādu podi no zirņu šķiedras,

  • PEASHN – videi draudzīgs iepakojuma materiāls no zirņiem,

  • AgriHue – augu izcelsmes krāsu koncepcija, kas balstīta uz atjaunojamu zirņu cieti un dabīgiem pigmentiem.

Ekspertu žūrija piešķīra 1500 eiro naudas balvu katrā izaicinājuma kategorijā.

  • Purified Pea Starch Challenge uzvarēja Kārlis Valainis un Līga Irbe Mikosa ar AgriHue – koncepciju par augu izcelsmes, šķiedrvielām drošām krāsām no atjaunojamas zirņu cietes un dabīgiem pigmentiem,

  • Pea Inner Fibre Challenge uzvarēja Julia Shipitsyna-Buchholz un Anna Strence ar PeaFibre Microbiome-Integrated Horse Bedding – ilgtspējīgu zirņu šķiedras pakaišu ideju ar integrētu mikrobiomu, kas uztur sausumu un pārvērš atkritumus kompostā.

Pasākumu izvērtējot, EIT Food Hub Latvia vadītāja Ilze Laukalēja-Broka uzsvēra: "Challenge Labs iniciatīvas patiešām liek domāt ārpus ierastajām komforta robežām. Pārāk bieži mēs risinām problēmas, ko jau pazīstam, bet, lai radītu unikālus un pārliecinošus produktus, jāspēj saskatīt negaidīto. Šogad bija patiess prieks sadarboties ar ASNS Ingredient, dodot dalībniekiem iespēju burtiski skatīties beyond the pea. Mūsu partneri lieliski iemieso šo pieeju – ASNS kā inovatīva uztura uzņēmums rosina pārtikas nozari pārvērtēt savas iespējas; BirgerMind, veselības tehnoloģiju jaunuzņēmums, palīdz pārtikas inovatoriem attīstīt idejas jaunā – dziļās tehnoloģijas – dimensijā; savukārt LBTU kā biozinātņu universitāte savieno fundamentālo zinātni ar praktiskiem risinājumiem. Šī kombinācija atspoguļo pašu EIT Food būtību – dažādu ekspertīžu apvienošanu, lai radītu iedvesmojošas un nozīmīgas inovācijas."

Challenge Labs ir EIT Food iniciatīva, kas veicina pārtikas sistēmas uzlabošanu, apvienojot studentus, zinātniekus, uzņēmējus un profesionāļus inovatīvu risinājumu kopradē. Latvijā 2025. gada programmu īsteno EIT Food Hub Latvia, ko veido Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC), sadarbībā ar BirgerMind, kas nodrošina organizatorisko un prototipēšanas atbalstu, un ASNS Ingredient, kas definē izaicinājumus un piešķir balvas labākajiem risinājumiem.

 

Pievienots 26/09/2025