Pārlekt uz galveno saturu

Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrs

Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrs

Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrs ir unikāla vieta Baltijas reģionā, kas nodrošina gan pētījumu, gan izmēģinājumu veikšanu zivju apstrādes, pārstrādes un uzglabāšanas jomā. Centrs izmanto dažāda veida pilotiekārtas, kas ļauj izstrādāt jaunus produktus, pilnveidot esošos tehnoloģiskos procesus, izstrādāt uzglabāšanas laika pagarināšanas risinājumus un analizēt iespējas samazināt gatavo produktu izmaksas.

Papildus centrs nodrošina izejvielu un gatavo produktu kvalitātes kontroli, kā arī veic pētījumus un attīstību zilās biotehnoloģijas jomā. Tas darbojas kā zināšanu pārneses platforma starp zinātni, izglītību un industriju, veicinot dialogu starp nozares pārstāvjiem un sabiedrību. Šāda sadarbība sekmē inovāciju ieviešanu, paaugstina zivju apstrādes nozares konkurētspēju un stiprina sabiedrības izpratni par nozares nozīmīgumu un ilgtspējīgas attīstības principiem.

Centrs ir izveidots pēc ražošanas uzņēmuma parauga un aprīkots ar 60 eksperimentālām zivju apstrādes un pārstrādes iekārtām, kas ļauj veikt visus tehnoloģiskos procesus. Tajā atrodas arī ap 35 laboratorijas ierīču un aprīkojumu mikrobioloģijas un fizikāli ķīmisko analīžu veikšanai, kā arī īpaša telpa gatavo produktu degustācijām.

Centra pētniecības un darbības virzieni:

  1. Zivju produktu veidu izstrāde

  2. Jaunu zivju apstrādes tehnoloģisko metožu izstrāde vai esošo pilnveidošana 

  3. Zivju pārstrādes blakusproduktu izmantošanas izpēte 

  4. Mūsdienīgo un tradicionālo iepakošanas risinājumu izpēte

  5. Uzglabāšanas laika pagarināšanas veidu izstrāde 

  6. Gatavo zivju produktu izmaksu samazināšana

  7. Patērētāju attieksmes izpēte pret jauniem produktu veidiem, organizējot aptaujas, degustācijas

  8. Izejvielu un gatavo produktu kvalitātes kontrole

  9. Zilo biotehnoloģiju izpēte un attīstība