Pārlekt uz galveno saturu

Policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) (benzo(a)pirēna, kā arī četru PAO (benzo(a)pirēna, benzo(a)antracēna, benzo(b)fluorantēna un krizēna) summas) noteikšana Latvijas izcelsmes konvenciāli kūpinātā gaļā un gaļas produktos, zivīs un zivju produktos

Finansētājā LOGO
Projekta numurs
25-00-S0INZ03-000024

Pētījuma galvenais mērķis ir iegūt zinātniski pamatotus datus par PAO koncentrāciju konvenciāli kūpinātos Latvijas gaļas un zivju produktos. Ņemot vērā tendenci Eiropas Savienībā pastiprināt pārtikas nekaitīguma prasības un iespējamo stingrāku normatīvo ierobežojumu ieviešanu PAO saturam, īpaši svarīgi ir precīzi novērtēt faktisko piesārņojuma līmeni produktos, lai saprastu šīs situācijas potenciālo ietekmi uz vietējo pārtikas nozari. Ievāktie dati no 200 paraugiem ļaus iegūt detalizētu pārskatu par PAO satura izmaiņām, atkarībā no izmantotajām tehnoloģijām, izejvielām un ražošanas prakses.

Darba uzdevumi:
1) Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumos noņemt 200 paraugu no konvenciāli kūpinātas (t. i., tiem, kam netiek izmantoti kūpināšanas aromatizētāji) gaļas un gaļas produktiem, zivīm un zivju produktiem, kūpinātām brētliņām, konservētām kūpinātām brētliņām, kūpinātām gliemenēm, kā arī termiski apstrādātas gaļas un gaļas produktiem, kas tiek laisti tirgū galapatērētājam;
2) Noteikt PAO līmeni ar gāzu hromatogrāfijas - masspektrometrijas metodi 200 produktiem;
3) Veikt eksperimentus par iespēju noteikt papildu savienojumus no PAO grupas (benzofurānu, stirēnu un 2-furanonu), kā arī noteikt šos savienojumus 40 konvenciāli kūpinātas gaļas un gaļas produktu paraugos, zivju un zivju produktu paraugos, kūpinātu brētliņu un konservētu kūpinātu brētliņu paraugos ar lielāko PAO saturu;
4) Apkopot un izvērtēt iegūtos rezultātus, kā arī izstrādāt ieteikumus zivju produktu pārstrādes uzņēmumiem PAO līmeņa samazināšanai;
5) Nosūtīt iegūtos PAO piesārņojuma datus Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA).

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

EUR 26 660

Projekta vadītājs
Vadims Bartkevičs
Pielikums Izmērs
Atskaite_PAO_2025.pdf 702.41 KB
Projekta iestāde
BIOR
Pievienots 04/12/2025