Pārlekt uz galveno saturu

Vairāk kā 150 vidusskolēni iejūtas LLU studentu “ādā”

Attēla autors: No LLU arhīva

14. februārī norisinājās LLU rīkotā akcija “Skolēns – studenta sekotājs”, kurā vairāk nekā 150 skolēni kļuva par studentiem. Visas dienas garumā jaunieši piedalījās lekcijās un laboratoriju darbos, iepazinās ar studiju vidi un izbaudīja studentu ikdienu.

Visvairāk skolēnu bija ieradušies no Rīgas, Jelgavas un Dobeles, kā arī daži bija mērojuši ceļu no Ventspils, Liepājas, Madonas un Valmieras, lai uz vienu dienu kļūtu par īstu LLU studentu. Vislielākā interese skolēnu vidū bija par studijām Veterinārmedicīnas, Ekonomikas un sabiedrības attīstības, Pārtikas tehnoloģijas, Lauksaimniecības un Tehniskajā fakultātē.

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē studentiem “sekoja” 30 skolēni, no kuriem 15 vēlējās iepazīt studiju programmu “Komercdarbība un uzņēmumu vadība”. Laura Indriksone no Mārupes vidusskolas atzīst, ka interese par ekonomiku un uzņēmējdarbību viņai ir jau sen un LLU kā potenciālo studiju vietu apsver no 10. klases. “Esmu apmeklējusi augstskolas Atvērto durvju dienu, bet šīs akcijas laikā varēju piedalīties lekcijās un saprast, vai izvēlētais studiju virziens man patiešām ir saistošs,” atzīst jauniete.  Savukārt Amanda Zemīte no Jēkabpils 3. vidusskolas LLU jau jūtas kā mājās, jo ir daudzi draugi un paziņas, kuri šobrīd studē augstskolā, turklāt meitenei patīk studentu pilsēta Jelgava.

Lauksaimniecības fakultātē šajā dienā bija par 17 “studentiem” vairāk. Arturs Vaļģis, kurš mācās Valmieras Viestura vidusskolas 11. klasē, priecājas, ka akcijas laikā varēja iepazīt LLU klātienē un no studentiem vairāk uzzināt par studiju vidi, mācībspēkiem un augstskolas piedāvātajām iespējām. “Interese un pamatzināšanas par lauksaimniecību man ir jau no bērnības, jo ģimenei pieder saimniecība, tādēļ ir nepieciešams iegūt agronoma kvalifikāciju, lai ar savām zināšanām varētu palīdzēt saimniecības darbos,” stāsta Arturs.

Savukārt Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studentu gaitām “sekoja” 19 skolēni, kuriem saistošas šķita studiju programmas “Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība” un “Pārtikas produktu tehnoloģija”. “Šī diena tika pavadīta aktīvi darbojoties, vispirms iepazinām fakultāti, bet pēc tam piedalījāmies laboratorijas darbos, tādējādi “sekotājiem” varējām parādīt mūsu studiju procesa praktisko pusi. Nodarbību laikā veicām desu mikrobiālo analīzi ar dažādām selektīvām barotnēm,” stāsta Pārtikas tehnoloģijas fakultātes studente Elīna Šterna-Stirne. Studentes “sekotāja” Līga Gailīte no Cesvaines vidusskolas 12. klases atzīst, ka šīs dienas laikā pārliecinājās par savu izvēlēto nākotnes karjeru, savukārt Terēze Džabrailova no Aizputes vidusskolas 12. klases dienas noslēgumā atzina, ka ir patīkami pārsteigta par atsaucīgajiem mācībspēkiem un studentiem.

Inženierzinātņu programmu “Lietišķā enerģētika” iepazina Sintija Vojevodska no Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas 12. klases. Pēc dalības akcijā meitene ar pārliecību teica, ka, absolvējot vidusskolu, studijas uzsāks Tehniskajā fakultātē, jo ir dzirdējusi tikai labas atsauksmes no draugiem, kā arī jaunieti interesē tehniskās lietas. “Līdz šim man nav bijusi liela pieredze inženierzinātņu jomā, bet šodien guvu priekšstatu, un ir skaidrs, ka visu nepieciešamo apgūšu studiju laikā,” pārliecināta ir S. Vojevodska.

Savukārt Meža fakultātes studiju programmas “Mežinženieris” “sekotājiem” bija iespēja plašāk iepazīt meža nozari. Marekam Grigorjevam jau ir pieredze mežsaimniecībā, puisis atzīst, ka ir stādījis eglīšu jaunaudzes. Taču šajā dienā jaunietim bija iespēja ne tikai apmeklēt lekcijas un praktiskos darbus, bet arī piedalīties kursu vecāko sanāksmē, tādējādi puisis uzzināja par aktualitātēm gan fakultātē, gan LLU. Mareks uzsver, ka guvis plašu ieskatu par studiju procesu fakultātē, kā arī par ārpusstudiju dzīvi, kas topošajam studentam nav mazsvarīgs faktors. “Man interesē sports un svarīgi, ka LLU Sporta centrā ir plašs piedāvājums sportistiem, kā arī, iesaistoties fakultātes sabiedriskajā dzīvē, paveras iespējas iepazīt jaunus cilvēkus.”

Ja skolēnam nav bijusi iespēja 14. februārī piedalīties LLU akcijā “Skolēns – studenta sekotājs”, tad ikviens topošais students universitātes pārstāvjus varēs satikt no 23. līdz 25. februārim izstādē “Skola 2018”, kā arī 23. martā apmeklēt LLU Atvērto durvju dienu, kuras laikā varēs iepazīties ar LLU studiju iespējām, uzdot jautājumus mācībspēkiem un studentiem gan par uzņemšanu LLU un lekciju norisi, gan sadzīvi un ārpusstudiju dzīves aktivitātēm.

Pievienots 14/02/2018