Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Profesore Baiba Rivža saņem “Zemgales Laiks Ziedonim” apbalvojumu

Attēla autors: No LLU arhīva

1. jūnijā Iecavas kultūras namā notika apbalvojuma “Zemgales Laiks Ziedonim” laureātu godināšanas ceremonija, kurā laureāta titulu un balvu nominācijā zinātnē “Zemgales Taureņu uzbrukums” saņēma LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesore, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas prezidente Baiba Rivža.

Konkursa mērķis ir apzināt un godināt personības no Zemgales, kas dzīvo ar mīlestību pret savu zemi, darbu un cilvēkiem, kā arī atbilst konkursa vērtībām – izcilībai, degsmei, sūtībai, stājai, veiksmei un savpatnībai.

Kopumā šajā gadā konkursam tika iesūtīti vairāk kā 20 stāsti piecās nominācijās no Zemgales novada. Žūrija no visiem stāstiem izvēlējās tos piecus, kuri visvairāk atbilst konkursa vērtībām, kā arī iedvesmo citus, mudinot līdzdarboties, sekot viņu idejām. Pieci zemgalieši saņēma īpašas balvas, kuras veidojusi stikla māksliniece Laura Vizbule. LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesorei B. Rivžai balvu pasniedza Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” padomes priekšsēdētāja Žanete Grende.

B. Rivža ir dzimusi zemgaliete un uzskata sevi par Jelgavas patrioti. Akadēmisko un zinātnisko darbību veidojusi LLU. Kā atzīst profesore, tad liela nozīme viņas karjeras izvēlē bijusi profesoram Benjamiņam Treijam, kurš "aizvirzīja" viņu pa zinātnes ceļu. Profesore ir bijusi LLU Ekonomikas fakultātes dekāne (no 1992. līdz 1996. gadam), apbalvota ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu par ievērojamu devumu Latvijas lauku un reģionu attīstības izpētē. B. Rivža ir arī Jelgavas Zonta kluba dibinātāja, kurā apvienojušās uzņēmējas un citas sabiedriski aktīvas dāmas. Viņa ir vienmēr pratusi savienot intensīvu akadēmisko darbu LLU ar sabiedrisko aktivitāti, tai skaitā Latvijas Zinātņu akadēmijā.

“Valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV ietvaros esam izdevuši monogrāfiju “Simtam pāri. Viedā Latvija”, kuras tapšanā piedalījās mācībspēki gandrīz no visām universitātēm. Esam apkopojuši četru gadu garumā veiktos pētījumus un izstrādājuši scenārijus, kā Latvija varētu augt nākamajā simtgadē. Tā ir mūsu dāvana Latvijai simtgadē,” par paveikto pēdējo gadu laikā stāsta profesore. “Mums katram ir lieli uzdevumi, un viens no tiem ir atrast savu ceļu dzīvē. Un ja tu esi atradis savējo, tas nozīmē, ka Dievs tev ir uzsmaidījis. Es varu teikt, ka Dievs man ir uzsmaidījis,” saka profesore.

Konkursu otro gadu organizē biedrība “Zemgales Laiks Ziedonim” sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu “Viegli”.

Pievienots 03/06/2018