Pārlekt uz galveno saturu

Endija Maraka - gribēju kļūt par priekšnieci sev, bet kļuvu par LLU studentu vadītāju

Attēla autors: No LLU arhīva

Endija Maraka ir mērķtiecīga un neatlaidīga 4. kursa studente, kura pašlaik aktīvi savu laiku velta ne tikai studijām Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātē (VMF), bet arī LLU Studējošo pašpārvaldes (SP) vadītājas pienākumu izpildei, ko sākusi darīt šajā vasarā.

Kā tev izdodas studijas apvienot ar darbu LLU SP?

Lai visu paspētu izdarīt, nepieciešams veiksmīgi plānot savu laiku. Esmu no tiem cilvēkiem, kuri uzskata, ja vairāk darīšu, tad vairāk arī spēšu izdarīt. Protams, darbs pašpārvaldē aizņem daudz laika, bet nekas nav neiespējams.

Kā izdomāji kļūt par LLU SP vadītāju? Tas ir diezgan drosmīgs solis.

Es vēlos iedrošināt ne tikai pirmā kursa studentus, bet ikvienu LLU studentu iesaistīties universitātes ārpusstudiju dzīvē. Esmu novērojusi, ka mūsdienās cilvēki baidās uzņemties atbildību, kas prasa “izkāpt” no savas komforta zonas. Viens no iemesliem – bail kļūdīties, otrs – darīt pretējus darbus ierastajiem.

Ko vēlies darīt LLU SP labā?

Galvenokārt, izveidot saliedētu komandu, kurā ir drosmīgi, atbildīgi un apņēmības pilni studenti. Jāpiebilst, ka vēlos dot iespēju ikvienam studentam, tādēļ arī mani bieži vien nevarēs redzēt publiskos pasākumos, bet gan manus komandas biedrus. Man svarīgi iesaistīt visu komandu kopīgā darbā, jo tikai tā studentus var motivēt un iedrošināt darīt daudz vairāk. LLU aktīviste jau esmu bijusi iepriekš, līdz ar to man ir daudz vieglāk saprast, kā es vēlos veidot savu komandu, komandas darbu un sasniegt nākotnes mērķus.

Kāda ir studentu interese par LLU SP darbu? Un, kā tiks piesaistīti studenti?

Tas ir koks ar diviem galiem – daļa studentu nevēlas iesaistīties ārpusstudiju dzīvē, bet ir arī tādi studenti, kuri ir atvērti piedāvājumiem un uzskata, ka studentu dzīve nesastāv tikai no dzīves kopmītnēs un studijām. Svarīgi panākt, lai studenti vēlas pilnveidot sevi gan studiju procesā, gan ārpus tā. Protams, lai piesaistītu studentus, es noteikti nevienu nemēģināšu pierunāt, bet gan parādīt ar mūsu darbiem. Ikvienam gribu nodot pašpārvaldes pozitīvo attieksmi pret darbu un studiju procesu, tādēļ gan pašpārvaldes sēdēs, gan pasākumos studenti var mums pievienoties un, kas to lai zina, varbūt ar laiku arī paši piedalīsies ne tikai kā dalībnieki, bet gan jau kā pasākumu organizatori.

Esmu atvērta gan saziņai telefoniski, gan virtuālā vidē, tādēļ ikviens var sazināties ar mani un es sniegšu gan nepieciešamo informāciju, gan piedalīšos sasāpējušo jautājumu risināšanā.

Kādēļ izvēlējies studēt veterinārmedicīnu?

Es gribēju studēt ko tādu, kur es pati būtu sev priekšniece, līdz ar to es izvēlējos studijas Veterinārmedicīnas fakultātē. Tā kā man ir īpašums Jaunpilī, tad es vēlējos studēt tādā virzienā, ko es varētu darīt savās mājās, bet arī nebūtu piesaistīta tikai laukiem. Veterinārārstam ir tā lieliskā iespēja strādāt gan laukos, gan pilsētā un nevar noliegt, ka šī profesija ir prestiža. Savukārt jau vidusskolas laikā es biju pārliecināta, ka izvēlēšos studēt eksaktās zinātnes, jo man ļoti patika bioloģija, ķīmija un fizika. Pareizāk sakot, man šie priekšmeti nesagādāja problēmas skolas laikā, tādējādi mācību vielu ātri uztvēru. Vidusskolā jau zināju, ka nākotnes profesiju izvēlēšos saistībā ar eksaktajām zinātnēm.

Ko tu vēl darbi bez studēšanas un LLU SP vadīšanas, protams, ja tev vispār ir laiks kam citam?

Pašlaik es vēl konsultēju Veterinārmedicīnas fakultātes kolēģus par pašpārvaldes jautājumiem, esmu iesaistījusies universitātes Lielisko līgā, kā arī darbojos Latvijas Studentu apvienībā (LSA), kas tāpat saistās ar pašreizējo darbu SP. Jāatzīst, ka dotajā mirklī manu ikdienu aizņem darbs pašpārvaldē, pat esmu piefiksējusi, ka brīžiem studijas atlieku otrajā vietā. Mazliet, pasteidzoties notikumiem pa priekšu, kad vairs nebūšu SP vadītāja, tad nesapratīšu, ko iesākt ar brīvo laiku (smejas). Bet, atgriežoties pie mana brīvā laika pavadīšanas, es to pārsvarā pavadu savās dzimtajās mājās Jaunpilī. Tātad, ja mani nevar satikt Jelgavā, tad esmu Jaunpilī (smejas).

Kādas ir tavas labākās rakstura īpašībās?

Kā vadītāja, manuprāt, es spēju gan pati darīt, gan dot iespēju darīt atbildīgus un vērtīgus darbus jaunajiem censoņiem, es uzticos cilvēkiem. Jāatzīst, ka esmu arī nopietna un atbildīga, pat pašai citreiz grūti ar sevi (smejas). Bet tā nopietnība un atbildība pret lietām, ko esmu uzņēmusies darīt, palīdz man sasniegt izvirzītos mērķus.

Kāda ir tava veiksmes atslēga?

Viens nav darītājs, spēks ir komandā.

Pievienots 25/09/2018