Pārlekt uz galveno saturu

LLU Zinātnieku nakts: Kādi bijām un kādi esam?

28. septembrī no plkst. 18. līdz 23.00 Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) Jelgavā, Dobelē, Priekuļos un Dižstendē aicina apmeklēt Eiropas Zinātnieku nakts pasākumus, kuru moto šogad ir “Zinātne veido mūs”. Universitātes zinātnieki lieliem un maziem Zinātnieku nakts apmeklētājiem ļaus ielūkoties zinātnes vēsturē, kas stāsta par to, kādi reiz bijām un kā dzīvojām, un kur zinātnes sasniegumi mūs atveduši šodien.

Jelgavā Zinātnieku nakts aktivitātes notiks deviņās vietās – gan Jelgavas pilī, gan universitātes fakultātēs. Jelgavas pilī (Lielā iela 2) aktivitātes piedāvās Informācijas tehnoloģiju, Lauksaimniecības un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāšu zinātnieki. Būs iespēja virtuāli ceļot laikā, vērot mākslu, kas rodas no datortehnikas, iepazīt pasaulē vecākos un jaunākos maksāšanas līdzekļus, uzzināt modernos augsnes auglības noslēpumus, kā arī piedalīties biznesa spēlēs un iepazīt mūsdienu zinātnieku sasniegumus, kas radīti Eiropas Savienības projektu ietvaros. Sadarbībā ar Latvijas Humusvielu institūta zinātniekiem būs iespēja piedalīties nelielās lekcijās "Mikrobioloģija - zaļais brīnums dārzkopībā un lauksaimniecībā" un iepazīties ar humusvielām.

Savukārt LLU inženieri Tehniskajā fakultātē (J. Čakstes bulvārī 5) demonstrēs dažādos laikos tapušus dzinējus, no kuriem jaunākais būs elektromotors. Turklāt inženieri stāstīs, kā viņiem izdevies pārbūvēt parastu auto par elektroauto, kurš tapis tepat Jelgavā pirms pāris gadiem.

Meža fakultāte piedāvās aktivitātes divās Jelgavas vietās. Akadēmijas ielā 11, kur atrodas fakultātes galvenā ēka, Zinātnieku nakts apmeklētāji varēs iepazīt meža tapšanas sākumu jeb kā tas tiek stādīts, veidots un kā mainījusies mežistrāde gadu gaitā. Bet Dobeles ielā 41, kur atrodas fakultātes Kokapstrādes katedra, būs iespēja iepazīt koksnes ieguves tehnoloģiskos procesus un radītos koka dizaina produktus. Tāpat ikviens varēs iejusties mežinženiera “amata kurpēs” un izmēģināt savus spēkus simulatorā. Pēc laba darba būs iespēja izjust īstenu meža atmosfēru un baudīt uz ugunskura uguns vārītu tēju.

Arī Vides un būvzinātņu fakultātes zinātnieki piedāvā Zinātnieku naktī aktivitātes divās Jelgavas vietās. Fakultātes galvenajā ēkā (Akadēmijas ielā 19) būs iespēja ceļot laikā mērniecībā un būvniecībā un vērot, kā ir mainījies inženieru darbs, kopš brīža, kad brāļi Kaudzītes sarakstīja romānu “Mērnieku laiki”. Tāpat varēs uzzināt, kā dažādos laikos cilvēki izmantojuši ūdens spēku un ko zinātnieki dara mūsdienās, lai ūdens nestu labumu, nevis sagrautu cilvēku radīto pasauli. Bet fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas katedra aicina apmeklēt Valdekas pili (Rīgas ielā 22), kurā būs vērojamas dažādu ainavu vēsturiskās pārvērtības un varēs iepazīt arī īpašo Valdekas pils pārvērtību stāstu.

Turpat kaimiņos – Pārtikas tehnoloģijas fakultātē (Rīgas ielā 22) – norisināsies fakultātes zinātnieku un uzņēmēju sadarbībā izstrādāto pārtikas produktu prezentācija. Pārtikas tehnologi aicinās iepazīt pākšaugu produktus, kam zinātnieki atraduši jaunus izmantošanas veidus. Īpašs būs stāsts arī par produktu iepakojumiem no senatnes līdz  mūsdienu "inteliģentajiem" iepakojumiem, ko pārtikas tehnologi īstenos kopā ar Latvijas Zaļo punktu, ievedot visus virtuālajā realitātē.

Lauksaimniecības fakultātes zinātnieki apmeklētājus gaidīs ne vien Jelgavas pilī, bet arī Strazdu ielā 1, kur atrodas viņu laboratorijas. Būs gaidāmi stāstījumi un demonstrējumi par augiem un to dažādo izmantošanu, ciemiņiem mūsu dārzos un sējumos un veidiem, kā kaitēkļu ciemošanās ierobežota kādreiz un kā tas notiek mūsdienās. Turklāt pārmaiņas lauksaimniecībā saistītas arī ar bišu dravām un biškopju inventāru, ko klātienē varēs apskatīt ikviens interesents.

Zinātnes vēsturiskajām pārvērtībām līdzi izsekot varēs arī Veterinārmedicīnas fakultātē (K.Helmaņa ielā 8), kur zinātnieki stāstīs, kā veterinārmedicīnas zinātne attīstījusies gadsimta gaitā Latvijā un kurām vēsturiskajām personībām varam pateikties par nozīmīgo ieguldījumu dzīvnieku un arī cilvēku veselības nodrošināšanā. Turklāt īpašā izstādē būs iespēja vērot, kā attīstījušās diagnosticēšanas un ārstēšanas metodes, ko veterinārārsti izmantojuši kādreiz, un kā šīs profesijas pārstāvji strādā šodien.

Zinātnieku nakts aktivitātes piedāvās arī LLU zinātniskie institūti citās Latvijas vietās. Detalizēta informācija iegūstama Dārzkopības institūta (http://www.darzkopibasinstituts.lv/) un Agroresursu un ekonomikas institūta (http://www.arei.lv) virtuālajās vietnēs.

Afiša
Pievienots 26/09/2018