Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! VMF studējošie aicina atbildīgi lietot medikamentus un uzvar starptautiskā video konkursā

Pasaules Veselības studentu alianse aizvadītajā gadā izsludināja konkursu “Viena minūte – viena veselība”, kurā aicināja veselības jomas studējošos no visas pasaules izveidot vienu minūti garus video par antimikrobiālo rezistenci. Konkursā uzvarējis video, ko izveidojuši LLU Veterinārmedicīnas fakultātes studentu komanda “Zināšanas glābj dzīvības”.

LLU VMF studentu veidotais video apskatāms šeit.

Video konkursu “Viena minūte – viena veselība” organizēja Pasaules Veselības studentu alianse (WHSA), kurā ietilpst Starptautiskā Veterinārmedicīnas studentu asociācija (IVSA), Starptautiskā Farmācijas studentu federācija (IPSF), Starptautiskā Zobārstniecības studentu asociācija (IADS) un Starptautiskā medicīnas studentu asociāciju federācija (IFMSA). Tā mērķis ir veidot izpratni par antimikrobiālo rezistenci un “vienas veselības” pieeju.

Kā atzīst konkursa organizatori, antimikrobiālā rezistence kļuvusi par lielāko draudu veselībai un atbilstoši prognozēm līdz 2050. gadam būs cēlonis aptuveni 10 miljonu cilvēku nāvei. Tās novēršanā nepieciešama kopīga rīcība gan valstu pārvalžu, gan sabiedrības līmenī. Tādējādi topošie veselības profesionāļi no dažādām ar veselības aprūpi saistītām organizācijām vēlas izglītot sabiedrību oriģinālos veidos, lai paaugstinātu cilvēku izpratni

Konkursā piedalījās 100 komandas no 30 valstīm, piedāvājot radošus risinājumus šai problēmai. Kā labākais atzīts LLU Veterinārmedicīnas fakultātes studentu radītais video, kas veidots grafikā un atklāj, kā ikvienam rīkoties un atbildīgi izmantot medikamentus.  

Tā veidošanā iesaistījās 4. kursa studenti Zane Zvirgzdiņa, Sintija Tiļļa, Rūta Zukure, Fredrik Alexandre Sjölund, 2. kursa studenti Elīna Līce, Ieva Saulīte, Santa Ozoliņa, kā arī viņu draugi, cilvēku medicīnas studenti Anita Gžibovska un Edvards Kalniņš.

“Mēs sanācām kopā augstāka mērķa – veselības vārdā! Vēlamies sev labu darba vidi, mazāk problēmu ar dažādām slimībām, labāku veselību ne tikai sev, bet arī mūsu mīļajiem – ģimenei, draugiem un dzīvniekiem. Apzināmies, ka antimikrobiālā rezistence kļūst par arvien lielāku draudu mūsu dzīvēm, tāpēc nolēmām informēt par to arī citus,” stāsta studenti.

Pēc VMF studentu iniciatīvas Starptautiskā Veterinārmedicīnas studentu asociācija pēc dažu gadu pārtraukuma atkārtoti atsākusi savu darbību Latvijā. Šobrīd tās vadītāja ir viena no video autorēm, studente Zane Zvirgzdiņa.

Pievienots 12/02/2019