Pārlekt uz galveno saturu

Sarunu festivālā "Lampa" notika LZA un vairāku augstskolu rīkotā diskusija par ilgtspējīgu teritoriju attīstību un nākotnes iespējām

Attēla autors: No LLU arhīva

Aizvadītās nedēļas izskaņā Cēsīs norisinājās tradicionālais sarunu festivāls "Lampa", kurā piedalījās arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) pārstāvji. Kā viena no festivāla diskusijām bija “Ilgtspējīga teritorija un rītdiena - kur ir spēks pastāvēt?”, ko organizēja Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) kopā ar vairākām Latvijas augstskolām. 

Diskusiju dalībnieku vidū bija vairāku reģionu pārstāvji – LBTU profesore Baiba Rivža un doktoranti – Lilita Ābele un Kārlis Markus no Zemgales reģiona, turklāt L. Ābele pārstāvēja arī Liepājas Universitātes DITI Aprites ekonomikas centru, savukārt Valmieras novada pašvaldības izpilddirektora vietniece, Valmieras novada attīstības pārvaldes vadītāja Evija Nagle, SIA "Metāla Alianse", SIA "Skārda serviss", ViA absolvents Gatis Builis un Vidzemes Augstskolas profesore Maira Leščevica pārstāvēja Vidzemes reģionu, taču Latgales reģionu pārstāvēja Rēzeknes speciālās ekonomiskās (RSEZ) zonas pārvaldniece Krista Freiberga, SIA "IGGI" valdes loceklis Igors Nikitins un Rēzeknes Tehnoloģiju augstskolas rektore Iveta Mietule. Sarunas balstījās uz dalībnieku iepriekš iesūtītiem atslēgas vārdiem, kas ir būtiski, lai reģionos notiktu veiksmīga attīstība.

Atklājot diskusiju, LBTU profesore Baiba Rivža iepazīstināja ar valsts pētniecības programmas projekta INTERFRAME-LV rezultātiem un izaicinājumiem, pēc sarunas dalībnieki diskutēja par izglītību, ekonomiku, uzņēmējdarbību un reģionālo pārvaldību un iesaistītajām institūcijām.

"Kopumā dominēja viedoklis, ka pievilcīga infrastruktūra un dzīves kvalitāte nodrošinās reģioniem investīciju piesaisti un darbaspēka pieplūdumu. Savukārt izglītība mūža garumā un zinātnes sasniegumi palīdzēs reģiona iedzīvotājiem uzturēt augstākajā līmenī kompetenci un inovācijas," informē HESPI vadošā pētniece un Vidzemes augstskolas, Dr.oec. profesore un Maira Leščevica

Pievienots 13/06/2023