Pārlekt uz galveno saturu

Vasaras izlaidumu sēriju noslēdz Veterinārmedicīnas fakultātes absolventi

Attēla autors: No LLU arhīva

Jūnija izskaņā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) Jelgavā atzīmēja pēdējo izlaidumu 2023. gada vasarā, kurā diplomus saņēma Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) pirmā cikla (2. līmeņa) profesionālās studiju programmas "Veterinārmedicīna" 35 absolventi. Viņu vidū arī 11 topošie jomas profesionāļi no ārvalstīm – septiņi no Vācijas, trīs no Somijas un viens no Indijas.

Izlaidumā atzinīgus vārdus teica Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko: "Esmu patiesi priecīgs, ka veterinārmedicīnas saimei pievienojas tādi kolēģi kā jūs. Diplomdarbu aizstāvēšanas laikā es vēlreiz pārliecinājos, ka jūs veidojat mazliet citādāku veterinārārstu paaudzi, kuri pauž savu viedokli un māk to aizstāvēt. Lielākajai daļai no jums būs neliels tukšums pēc šī studiju laika, bet centieties to aizpildīt ar nodarbēm, kas rada prieku. Absolventi, novēlu būt koleģiāliem, godīgiem, ētiskiem un zinātgribošiem, jo šodien sākas jūsu patiesais zinību ceļš. Lai gan šis ceļš jums ikdienā var būt arī sarežģīts, tomēr tas būs gana aizraujošs."

Izlaidumā īpaši tika izcelti arī labāko noslēguma darbu autori - Kerija Apine "Piena komponentu salīdzinājums govs estrus cikla laikā un atkarībā no apkārtējās vides temperatūras" (darba vadītājs: Ivars Lūsis), Anna Bohana "Latvijas tirdzniecībā piedāvāto piena un piena produktu mikrobioloģiskās kvalitātes novērtēšana" (darba vadītāja: Margarita Terentjeva), Franziska Dzial "Prevalence of canine hip dysplasia in the LBTU veterinary hospital (2018-2023) /Suņu gūžu locītavu displāzijas izplatība LBTU Veterinārā klīnikā (2018-2023)" (darba vadītājs: Armands Vekšins), Julia Heimann "Assessment of oesophageal morphological parameters in dogs with polyneuropathy / Barības vada morfoloģisko parametru novērtējums suņiem ar polineiropātiju" (darba vadītāja: Inga Pigiņka-Vjačeslavova), Lāsma Hermane "Jaunpiena kvalitātes ietekme uz teļu veselību pirmajā dzīves mēnesī" (darba vadītāja: Laima Liepa), Elīna Kaimiņa "Profilaktisko pasākumu ietekme gremošanas strongilīdu invāziju samazināšanai zirgu novietnē" (darba vadītāja: Dace Keidāne), Elīna Līce "Mitrālā vārstuļa deģeneratīvā slimība Kavaliera karaļa Čārlza spanieliem Latvijā un Igaunijā" (darba vadītājs: Ilmārs Dūrītis ,profesors), Oksana Oņegina "Biežāk sastopamie urīnakmeņu veidi kaķiem un iespējamie preventīvie pasākumi saslimstības mazināšanai" (darba vadītājs: Gusts Indāns), Pia Valentina Helen Petersen "Ethical challenges and contributing factors for small animal euthanasia from a veterinary perspective / Ētikas izaicinājumi un to veicinošie faktori mazo dzīvnieku eitanāzijā no veterinārārsta perspektīvas" (darba vadītāja: Lelde Tītmane), Anete Rutkovska "Mikrobiota un tās antibiotiku rezistence suņiem urīnceļu saslimšanu gadījumā" (darba vadītāja: Anda Valdovska), Linda Ruža "Endoparazītu klātbūtne apmatojumā un fekālijās bezsaimnieku suņiem un kaķiem Latvijā" (darba vadītāja: Linda Valkovska), Irina Sahejeva "Ādas, zemādas un muskuļa histoloģiskās postmortālās izmaiņas kaķu līķiem" (darba vadītāja: Dace Gorbačevska), Ieva Saulīte "Hipertireoidisms kaķiem un tā ietekme uz sirds morfoloģiju un funkcijām" (darba vadītājs: Ilmārs Dūrītis) un Melisa Upeniece "Cryptosporidium spp. un Giardia duodenalis mājas suņiem (Canis lupus familiaris) Latvijā" (darba vadītāja: Margarita Terentjeva).

Absolvējot studiju programmu, jaunie censoņi ieguva veterinārārsta kvalifikāciju un darba gaitas var turpināt veterinārajās klīnikās, Pārtikas un veterinārā dienesta iestādēs, veterinārajās laboratorijās, zinātniskajās un mācību iestādēs, veterināro zāļu lieltirgotavās, kā arī aptiekās. 

"Mūsu universitātei šis ir nozīmīgs mirklis, jo LBTU Aulā redzam 35 laimīgus jaunos veterinārārstus, kuri saņem augstākās izglītības diplomus. Tas ir apliecinājums jūsu zināšanām, prasmēm un spējām. Jūs esat izvēlējušies gana sarežģītu, bet īpašu profesiju, līdz ar to ikdienas darba dzīve ne vienmēr būs viegla. Esiet drosmīgi, pieņemiet izaicinājumus un īstenojiet savu sapņus," noslēgumā absolventus uzrunāja LBTU rektore Irina Pilvere.

LBTU īstenotā veterinārmedicīnas augstākā izglītība ir starptautiski atzīta, kas nozīmē, ka tā atbilst Eiropas Veterinārās izglītības novērtējuma sistēmai un Veterinārmedicīnas fakultāte Jelgavā ir viena no vadošajām Eiropas valstu veterinārmedicīnas augstākās izglītības iestādēm. Veterinārmedicīnas augstākā izglītība Latvijā Eiropas veterinārmedicīnas izglītības iestāžu asociācijas (EAEVE) starptautisko atzinumu ieguvusi līdz 2026. gadam un veterinārārsta diploms nodrošina darba iespējas ikvienā Eiropas Savienības valstī.

Visas pasākuma bildes apskatīt un lejupielādēt var, izmantojot šo saiti.

Ar Veterinārmedicīnas fakultātes izlaidumu arī noslēdzas LBTU vasaras izlaidumu laiks, kurā tika sveikti astoņu fakultāšu absolventi pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju programmās. Kopumā vasarā augstākās izglītības diplomus saņēma 555 absolventu, bet papildus tam, 12 absolventi saņēma arī izcilības jeb "sarkanos" diplomus.

Pievienots 30/06/2023