Pārlekt uz galveno saturu

Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes studējošie piedalījās 68. Pasaules čempionātā aršanā kā kvalitātes vērtēšanas eksperti

Attēla autors: No LLU arhīva

No 13. līdz 14. oktobrim SIA "Upeskalni AB" uzņēmumam (Kuldīgas novads, Padures pagasts) piederošos tīrumos norisinājās 68. Pasaules čempionāts aršanā, kur par titulu cīnījās 46 labākie pasaules arāji no 24 valstīm: Jaunzēlandes, Austrālijas, ASV, Kanādas, Kenijas, Austrijas, Somijas, Anglijas, Īrijas, Skotijas, Igaunijas, Kosovas, Francijas, Slovēnijas, Nīderlandes, Vācijas, Čehijas, Zviedrijas, Šveices, Horvātijas, Norvēģijas, Dānijas, Beļģijas un divi pārstāvji no Latvijas.

Šajā čempionātā piedalījās arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (LBTU IITF) studiju programmas "Lauksaimniecības inženierzinātne" 3. un 4. kursa studenti - Reinis Vidners, Kristiāns Burkāns, Nauris Ziediņš, Raitis Kaulačs un Andris Ratnieks, kuri iesaistījās kā aršanas kvalitātes vērtēšanas eksperti, informē Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) vadošā pētniece Ingrīda Augšpole. 

Pirmajā pasākuma dienā notika aršanas sacensības rugainē (nokults kviešu lauks), savukārt noslēdzošajā dienā sacensības aizvadīja zālājā. Abos sacensību posmos – rugainē un zālājā - bija savi izaicinājumi, lai spētu sasniegt maksimālo punktu skaitu. Zālāja aršana prasīja citādāku arkla un tā darba aprīkojuma regulāciju. Aršanas čempiona sacensību norise un noteikumu ievērošana tika stingri uzraudzīta no līnijtiesnešu un tiesnešu puses.

Pagājušajā gadā 67. Pasaules aršanas čempiona sacensībās, kas norisinājās Īrijā - 20 gadu laikā Latvija pirmo reizi izcīnīja augsto 6. vietu un tas izdevās Jānim Vaitkevicam no Dobeles novada zemnieku saimniecības "Mārtiņi". Arī šogad J. Vaitkevics pārstāvēja Latviju un viņam pievienojās jaunais arājs Ričards Dambergs, kurš vēl mācās Kandavas tehnikumā.

Arāju sacensības ir laukkopības darba meistarības skola, tās atspoguļojums ir starptautiski atzīts tehnisks sporta veids.

Paldies Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) studentiem par aktīvu un profesionālu darbu aršanas kvalitātes vērtēšanā.

68. Pasaules aršanas čempiona sacensības rīkoja Pasaules Arāju organizācija, Latvijas Arāju organizācija, Zemkopības ministrija, Kuldīgas novada pašvaldība un "Amazone Grupa LV".

Pievienots 17/10/2023