Pārlekt uz galveno saturu

Pētījums: Pirmie govju sugas vīrišķo gamētu dzimumškirošanas mēģinājumi ir sekmīgi

Attēla autors: No LLU arhīva

Nodarbojoties ar gaļas šķirnes vaislas dzīvnieku audzēšanu, svarīgi ir ne tikai iegādāties izcilus vaisliniekus, nodrošināt piemērotus turēšanas un ēdināšanas apstākļus, bet arī mērķtiecīgi sekmēt vēlamā dzimuma pēcnācējus. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) pētnieki ar sadarbības partneriem turpina pētījuma "Buļļu spermas dzimumšķirošana izmantojot inovatīvu tehnoloģiju" īstenošanu.

Jau iepriekš uzkrātās zināšanas veicinājušas jauna, Latvijas lopkopībai nozīmīga pētījuma realizēšanu, un šobrīd LBTU Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta pētnieki ar kolēģiem no Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Biočipu zinātniskās laboratorijas, Kurzemes ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacijas (Kurzemes CMAS) un SIA "Griezes Lejnieki" īsteno projektu ar mērķis dzimumšķirot Latvijā turēto vaislinieku spermu, dzimumšķirot iepirkto buļļu spermu vēlamā dzimuma pēcnācēja iegūšanas nolūkos, kā arī pārbaudīt jauniegūtā produkta kvalitāti gan in vivo, veicot klasisko mākslīgo apsēklošanu (MA), gan arī in vitro, fertilizējot (IVF) oocītus.

Šobrīd tirgū ir pieejama tikai importēta dzimumšķirota buļļu sperma un tā ir no 2,5 līdz 4 reizēm dārgāka nekā konkrētā buļļa konvencionālā sperma. Turklāt pasaulē šī joma ir samērā monopolizēta, jo nav daudz šādas buļļu spermas ražotāju, tādējādi liellopu turētāji arvien vairāk meklē pēc iespējas neinvazīvu un ekonomiski izdevīgāku spermas dzimumšķirošanas metodi.

Kā stāsta Veterinārmedicīnas fakultātes pētniece Ilga Šematoviča: "Veterinārmedicīnas fakultātē aizvadītajā laika posmā ir uzlabota un pielāgota Veterinārā asistētās reprodukcijas laboratorija C116 un sagādātas vairākas nozīmīgas ierīces - inkubators gamētu / embriju kultivēšanai, gaisa attīrīšanas ierīce, spermas novērtēšanas un koncentrācijas noteikšanas kamera, maza izmēra tubu sildītājs un citas vitāli nepieciešamas lietas, lai veiksmīgi izpildītu projekta uzdevumu."

"Līdz šim projektā notikusi SIA "Griezes Lejnieki" dzīvnieku ģenētiskās kvalitātes izvērtēšana, tika atlasītas saimniecisko dzimumgatavību sasniegušu telīšu grupas un uzsākta kontrolgrupas dzīvnieku mākslīgā apsēklošana, izmantojot konvencionālo un dzimumšķiroto spermu, kas ir pieejama līdz.  Ir noteikta grūsnība un analizēti rezultāti, kas tika iegūti izmantojot konvencionālo vietējo, importa un dzimumšķiroto bioproduktu (šobrīd tikai importa prece)," skaidro pētniece.

Savukārt pētījuma laikā Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Biočipu zinātniskās laboratorijā ir noteikta buļļa dzimuma spermatozoīdu atpazīšanas (atšķirības pazīmju) parametri, lai varētu buļļu spermu sašķirot pēc dzimuma. "Pēc noteiktajiem dzimuma atšķirības parametriem buļļa sperma tika šķirota ar dažādām metodēm un iekārtām, lai piemeklētu spermatozoīdiem saudzējošāko šķirošanas veidu. Saudzējoša buļļa dzimuma spermas šķirošana ir ļoti nozīmīga spermas drošuma un efektivitātes rādījumiem. Dzimušķirošanas process atstāj ietekmi uz spermatozoīdu spēcīgumu un dzīvotspēja pēc procesa tiek pārbaudīta gan natīvā, gan pēc sasaldēšanas kriopreservācijai. Iesaldētā dzimumšķirotajai buļļu spermai vispirms tiks veikti drošuma un efektivitātes testi laboratorijas apstākļos, izmantojot testus, kā arī un sekojoši notiks pārbaude in vivo, tos izmantojot govju mākslīgajai apsēklošanai, kā arī embriju iegūšanai in vitro ar sekojošu transferenci gan fresh, gan arī pēc krio-prezervācijas," papildina Ilga Šematoviča:

Kontaktinformācija par pētījumu: ilga.sematovica@lbtu.lv  un ilze.vike@lbtu.lv .

Projekts "Buļļu spermas dzimumšķirošana izmantojot inovatīvu tehnoloģiju" (Nr. 22-00-A01612-000008 tiek īstenots projekts Latvijas Lauku attīstības programma 2014. - 2020. gadam pasākuma 16. "Sadarbība" 16.1 apakšpasākuma: "Atbalsts EIP lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projekta īstenošanai" (Nr. 22-00-A01612-000002). Projekta uzsākts 2022. gada 1. oktobrī un tiks realizēts līdz 2025. gada 30, jūnijam, tā kopējais finansējums ir 425 000,00 eiro. Projektu atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Pievienots 29/11/2023