Pārlekt uz galveno saturu

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes pārstāves gūst starptautisku pieredzi un atzinību ilgtspējīgas attīstības konferencē Abū Dabī

Attēla autors: No LLU arhīva

Decembra sākumā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (LBTU ESAF) pārstāves – fakultātes dekāne, profesore Andra Zvirbule, vadošā pētniece Elita Jermolajeva un doktora grāda pretendente Inese Trušiņa piedalījās Abū Dabī universitātes (Abu Dhabi University - ADU) organizētajā konferencē "Ilgtspējīgas attīstības nākotne / Advancing Sustainable Futures (ICASF 2023)" Dubaijā.

ICASF konference sakrīt ar Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) Ilgtspējas gadu un COP28, aptverot tēmas, kas cieši saistītas ar ilgtspējīgu nākotni holistiskā veidā, vēršot uzmanību četriem ilgtspējības pīlāriem, saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas 17 ilgtspējīgas attīstības mērķiem: tehnoloģija, cilvēki un kultūra, vide un ekonomika.

Konferences laikā vairāk nekā 400 dalībnieki no 78 pasaules valstīm piedalījās dažādās apakšsekcijās: zinātnes un inženierzinātnes ilgtspēja, biznesa vadības ilgtspēja un ilgtspējas tiesības, ilgtspēja un zaļās IT inovācijas, ilgtspēja un izglītība, ilgtspēja veselības, pārtikas un sociālo zinātņu jomā un citās. Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) pārstāvju iesniegtais raksts un prezentācija "Some Examples of Sustainability Evaluation in Developed and Developing Countries" tika atzinīgi novērtēts no organizatoru puses, saņemot sekcijā vislabāko novērtējumu (Best Paper Award).

Kā stāsta fakultātes dekāne, profesore A. Zvirbule: "Konferences laikā notika vairāki specializētie pasākumi, piemēram, UI GreenMetric pasaules universitāšu reitinga rezultātu paziņošana (prof. Dr. Ir. Riri Fitri Sari, UI GreenMetric World University Rankings, Indonēzija, priekšsēdētāja, Universitas Indonesia datorinženierijas profesore), izglītība ilgtspējīgai attīstībai (Kay Hack, Advance HE vadošā konsultante izglītības jomā), zaļā izglītība (Aishah Al Yammahi, Alef Education, AAE vadošā EdTech uzņēmuma Alef Education valdes padomdevēja), kā arī nepieciešamība paātrināt pārmaiņas pilsētās un kopienās: universitāšu izšķirošā loma (prof. Patricia Lombardi, Itālijas universitāšu apvienības ilgtspējīgai attīstībai vadītāja, Turīnas Politehniskās universitātes (Politecnico di Torino) prorektore)."

"Tā kā Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte (ESAF) piedalās arī Abū Dabī universitātes Globālās iesaistīšanās programmā (GEP - Global Engagement Program), tad bija iespēja tikties ar daudziem augsta līmeņa zinātniekiem, lai veidotu sadarbību pasaules mērogā. GEP piedāvā dažādas iespējas sadarbībai starptautiskajās pētniecības programmās ar īpašām privilēģijām jaunajiem zinātniekiem, piemēram, piekļuvi profesionālās pilnveides sesijām ADU Viedās mācīšanās un inovāciju centros un starptautiskiem pasniedzēju specializētiem semināriem, kā arī fakultāšu apmaiņas iespējas; bezmaksas piekļuvi ADU bibliotēkai un mācību resursiem," papildina A. Zvirbule.

Konferences dalībnieki paralēli tika reģistrēti COP28 samitā un varēja piedalīties ADU programmā "COP28 Ready: Vadošā loma ceļā uz ilgtspējību". Šī iniciatīva ir izstrādāta, lai sniegtu vidusskolēniem un augstskolu bakalaura līmeņa studentiem zināšanas un rīkus, kas nepieciešami, apgūstot dažādus ilgtspējības aspektus, tostarp COP28 nozīmi, zaļā darba iespējas un citus. Programmas uzmanības centrā ir vides saudzēšanas un plurālisma būtiskā loma cilvēces attīstībā. To vada specializētu pasniedzēju komanda, kas pārstāv piecas dažādas ADU koledžas un dažādi nozares eksperti, turklāt ir arī izveidoti vairāki ilgtspējībai veltīti moduļi.

"Starptautiskā konference noritēja ļoti augstā un izcili organizētā vidē, ar iespēju tikties sekciju pārtraukumos, piedalīties diskusijās un veidot zinātniskos kontaktus. Savukārt Abū Dabī universitātes pieredze, spējas, atbalsts no valsts un sabiedrības ilgtspējas jautājumu risināšanā, kā arī universitātes pārstāvju ieinteresētība šajos jautājumos ir pieredzes apmaiņas vērta," noslēgumā A. Zvirbule.

Pētījums, raksta sagatavošana, kā arī piedalīšanās konferencē īstenota LBTU zinātniskā projekta Z70 "Integrēta pieeja ilgtspējīgas attīstības sociāli ekonomisko rādītāju noteikšanai" ietvaros. Projekta vadītāja: Dr.oec. Elita Jermolajeva.

 

Pievienots 12/12/2023