Pārlekt uz galveno saturu

Jaunu ilgtspējīgu risinājumu integrācija kultūras mantojumā (Sustainable Integration of Novel Solutions into Cultural Heritage Sites/ NovelForHeritage) (INT14)

LAT-LIT logo
Projekta numurs
LLI-444
Struktūrvienības kods
INT14
Sadarbības partneri

Jelgavas novada pašvaldība (Latvija), Žagares reģionālā parka direkcija, Dabas mantojuma fonds (Lietuva)

Mērķis

Palielināt kultūras mantojumu objektu – muižu parku – tūrisma potenciālu, nodrošinot mūsdienu pieeju, objektus un pakalpojumus klasiskajos muižu parkos.

Projekta ievaros tika paaugstināta Elejas muižas parka un Žagares muižas parka pievilcība tūristiem. Abus parkus ir projektējis ainavu arhitekts un dārznieks G.Kūfalts, kurš 19.-20.gadsimta mijā bija zināms visā Eiropā. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes un Lietuvas Dabas mantojuma fonda iesaiste projektā sniedza zinātnisku un praktisku pieeju, kas būs interesanta ainavu arhitektiem.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta aktivitātes ietvēra: izpētes materiāla par G. Kūfaltu sagatavošanu digitālā formātā, kas tiks izmantoti abu parku infrastruktūras uzlabošanai; mobilās aplikācijas izstrādi, kas ļaus apmeklēt tūrisma objektus Elejā un Žagarē; izstāžu zāles celtniecību Elejas muižas parkā; interaktīvas ekspozīcijas izveidi Žagares reģionālā parka apmeklētāju centrā ar āra izglītojošām aktivitātēm bērniem kultūras mantojuma un dabas vērtību izzināšanai un jaunu pastaigu taku – dendroloģijas un ainavu arhitektūras – izveidi Žagares muižas parkā; plenēru parkos un semināru organizēšanu plašam profesionāļu lokam.

Projekta rezultātā abi muižu parki kļuva pievilcīgāki kā tūrisma galamērķi. Jauniegūtās zināšanas par parku apsaimniekošanu un infrastruktūru palīdzēs paaugstināt parku kā tūrisma objektu pievilcību gan apmeklētāju ar profesionālu interesi ainavu arhitektūrā, gan plašas publikas lokā.

LBTU projekta rezultāti:

Projekta publicitāte:

  1. Projekta NovelForHeritage ietvaros notikusi brīvdabas darbnīca (INT14) (24/09/2020) LV

  2. Projekta NovelForHeritage ietvaros nozaru pārstāvji apgūst jaunas zināšanas (INT14) (10/12/2021) LV

  3. Specialists get experience during seminar organised within project NovelForHeritage implementation (INT14) (10/12/2021) ENG

  4. Turpinās darbs pie Georga Kūfalta projektēto un ierīkoto dārzu un parku izpētes projekta "NovelForHeritage" ietvaros (INT14) (08/06/2022) LV

  5. Continues research of gardens and parks designed and constructed by Georg Kuphaldt within the project "NovelForHeritage" (INT14) (09/06/2022) EN


Populārzinātniskās publikācijas:

LA162

 

NA202211
Raksts žurnālā Latvijas Arhitektūra 162. numurā "Muižas parku stāsts Georga Kūfalta acīm un šodien"

Raksts Lietuvas žurnālā "National Geographic" 2022.gada novembra numurā "Dvarų parkų pasakojimai Georgo Kufalto akimis ir šiandien"

Projekta ietvaros tapušie informatīvie bukleti 4 valodās:

  1. Informative booklet LV
  2. Informative booklet LT
  3. Informative booklet ENG
  4. Informative booklet DE

Izpētes materiāla "Georga Kūfalta darbu izpēte, iekļaujot vēsturisko materiālu analīzi, un mūsdienu situācijas izpēti" apkopojums


Projekta partneru izstrādātie materiāli:

Tūrisma maršruti "Mantojuma aplis"

 

Tūrisma maršruti pa Žagares parku
Dabas mantojuma fonds (Lietuva) sagatavojis īsus maršrutus, lai iepazīstinātu apmeklētājus ar unikālo Tjūdoru stila arhitektūru Žagarē un Žagares muižas parka augiem.

 

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Projekta kopējās izmaksas, EUR: 851 016.93,

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes projekta daļa: EUR 55 334.97, no tās programmas finansējums 85% - EUR 47 034.72.

Projekta vadītājs
Natalija Ņitavska
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 12/06/2020