Pārlekt uz galveno saturu

EIT Food Challenge Labs 2025 Rīgā aicina radīt inovācijas no zirņu pārstrādes blakusproduktiem

Attēla autors: No LBTU arhīva

No 4. līdz 6. septembrim izstādes Riga Food laikā Ķīpsalā, Rīgā, notiks EIT Food Challenge Labs 2025 – Beyond the Pea – trīs dienu radošs inovāciju sprints, kurā, izmantojot dizaina domāšanas pieeju, dalībnieki pārvērtīs zirņu pārstrādes blakusproduktus jaunos, ilgtspējīgus un tirgū izmantojamus risinājumos gan pārtikas, gan citās nozarēs. Pieteikšanās atvērta līdz 21. augustam – aicināti piedalīties studenti, jaunuzņēmumi, pētnieki, uzņēmēji un ikviens ar aizrautību radīt inovatīvas un drosmīgas idejas.

EIT Food Challenge Labs 2025 ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) pārtikas industrijas zināšanu un inovāciju kopienas EIT Food iniciatīva. Latvijā to īsteno Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) kā EIT Food Hub Latvija, sadarbojoties ar BirgerMind, kas nodrošina pasākuma organizatorisko atbalstu un prototipēšanas procesu, un ASNS Ingredient, kas izvirza aktuālos uzņēmējdarbības izaicinājumus un piešķir naudas balvas labāko risinājumu autoriem.

Šogad ASNS Ingredient aicina domāt "Beyond the Pea" un pārvērst to, kas bieži paliek pāri, par kaut ko patiešām izcilu — atbalstot nestandarta un jaunas iespējas un mudinot uz brīvu ideju plūsmu, kas pārsniedz tradicionālās tirgus robežas. Šogad dalībniekiem tiek izvirzīti divi izaicinājumi un katra labākā risinājuma autori saņems 1500 eiro naudas balvu: 

  • Jaunu un nestandarta tirgu attīstīšana attīrītai zirņu cietei, izmantojot fermentācijas tehnoloģijas,

  • Nepārtikas potenciāla atklāšana zirņu iekšējām šķiedrām pēc mitrās apstrādes.

Abi izaicinājumi aicina uz starpdisciplināru pieeju, veicinot sadarbību starp pārtikas tehnoloģijām, biotehnoloģijām, materiālzinātnēm, dizainu un citām jomām, lai radītu risinājumus ar augstu komerciālo un sabiedrisko potenciālu. Tāpēc aicinām pieteikties dalībniekus no visdažādākajām specialitātēm līdz 21. augustam – no zinātnes un tehnoloģijām līdz mākslai, dizainam un uzņēmējdarbībai.

Pasākuma laikā tiks veidota dinamiska vide, kurā dalībnieki strādās komandās, apmeklēs ekspertu meistarklases, saņems individuālas mentoru konsultācijas un tīklosies ar potenciālajiem klientiem un ideju lietotājiem. Noslēguma dienā, 6. septembrī, izstādes Riga Food laikā ikviens apmeklētājs ir aicināts iepazīt komandu izstrādātos risinājumus, dzirdēt ekspertu diskusijas un sekot līdzi komandu prezentācijām uz lielās skatuves. Tā būs iespēja vienuviet ieraudzīt nākotnes inovācijas, iepazīt to autorus un uzzināt, kā blakusprodukti kļūst par jauniem resursiem.

Lai uzzinātu vairāk par pasākuma programmu, izaicinājumiem un iesaistītajiem ekspertiem, apmeklē: https://www.lbtu.lv/lv/eit-food-challenge-labs-2025-beyond-the-pea. Ja pārstāvi uzņēmumu un vēlies atbalstīt pasākumu vai uzzināt par citām EIT Food aktivitātēm un atbalsta iespējām uzņēmējiem, sazinies e-pastā: eitfood@lbtu

Pievienots 12/08/2025