Pārlekt uz galveno saturu

LBTU absolvente Klinta Madara Greiliha studiju procesā pētīja kombučas dzērienus

Attēla autors: No LBTU arhīva

Klinta Madara Greiliha ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) absolvente, kura maģistra studijas apguva Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē (LPTF), iegūstot veselības zinātņu maģistra grādu uzturzinātnē. Studējot LBTU, Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) kopīgajā maģistra studiju programmā, viņa par augstiem akadēmiskiem sasniegumiem ieguva izcilības diplomu ar vidējo vērtējumu 9,05 balles.

Savus skolas gadus Klinta aizvadīja Jelgavas 4. sākumskolā, pēc tam mācības turpināja Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā, bet vidējo izglītību ieguva Jelgavas Valsts ģimnāzijā. "Man vienmēr ir paticis mācīties — izbaudīju pašu procesu, ne tikai rezultātu. Skolas laikā mani visvairāk aizrāva matemātika, ķīmija un bioloģija," stāsta Klinta.

"Pēc vidusskolas beigšanas izvēlējos studēt Rīgas Biznesa skolā, kur ieguvu bakalaura grādu, taču drīz vien sapratu, ka vēlos pievērsties man tuvākai jomai – uzturzinātnei," atklāj Klinta. Vēlme pēc jaunām zināšanām un interese par veselīgu dzīvesveidu mudināja viņu izvēlēties studijas Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē. "Jau vidusskolā mani saistīja ķīmija un bioloģija. Lai gan sākotnēji tikai apsvēru domu studēt uzturu, tomēr šī joma man vienmēr bijusi tuva. Man patīk kulinārija, veselīgs dzīvesveids un interese par ēdienu kopumā – tāpēc vēlējos iegūt padziļinātas zināšanas šajā virzienā," viņa piebilst.

Lai iegūtu augstākās izglītības diplomu, Klinta maģistra noslēguma darbu izstrādāja par tēmu "Kombučas kā funkcionāla dzēriena izpēte." Maģistra darba tapšana viņai bija viens no lielākajiem izaicinājumiem studiju laikā, tomēr patiesā interese par izvēlēto tēmu padarīja šo procesu aizraujošu – gan teorētiskajā izpētē, gan praktiskajā darbā laboratorijā.

"Darba mērķis bija izvērtēt kombučas – tējas sēnes dzēriena – raksturojošos faktorus un tai piedēvētās veselībai labvēlīgās īpašības. Tēmu izvēlējos tādēļ, ka pēdējos gados kombučas popularitāte ir ievērojami pieaugusi un par to tiek daudz runāts. Vēlējos izpētīt, cik patiesi ir bieži dzirdētie apgalvojumi. Noslēguma darba izstrādes procesā ievēroju, ka uz daudzu Latvijā pieejamu dzērienu iepakojumiem esošais teksts satur neprecizitātes, lieku vai pat maldinošu informāciju, kā arī vairums tirgū pieejamo kombučas dzērienu vienā porcijā satur cukura daudzumu, kas pārsniedz ieteicamo dienas devu pat divas reizes. Veicot sensoro novērtēšanu, secināju, ka patērētāju subjektīvais salduma vērtējums ir neprecīzs un kombučas skābums var mazināt dzēriena uztverto saldumu," ar sava noslēguma darbu iepazīstina absolvente.

Klinta atzīst, ka studiju laiks bijis ļoti aizraujošs un reti nācies saskarties ar grūtībām. Katru studiju darbu viņa veikusi ar lielu atbildības sajūtu un motivāciju, jo vēlme studēt un sasniegt nospraustos mērķus nepārtraukti virzīja uz priekšu.

Ar īpašu sajūsmu Klinta atceras anatomijas lekcijas, kurās zināšanas tika apgūtas gan vizuāli, gan praktiski, ļaujot vielu izprast dziļāk. Studiju laikā viņa izmantoja arī iespēju piedalīties Erasmus+ apmaiņas programmā, studējot Padovas universitātē Itālijā. Šī pieredze palikusi spilgtā atmiņā, jo tā ne tikai paplašināja praktisko izpratni uzturzinātnes jomā, bet arī deva pārliecību par spēju iejusties citā kultūrā un pilnveidoties starptautiskā vidē.

Savukārt, studējot akadēmiskā maģistra studiju programmā "Uzturzinātne", Klinta norāda, ka lielākais ieguvums bija zināšanas par veselīgu uzturu un izpratne par tā nozīmi ikdienā. Lai gan viņa vēl ir profesionālo izaicinājumu meklējumos, LBTU absolvente ir pārliecināta, ka uztura joma nepārtraukti mainās un svarīgi ir būt zinātkāram, elastīgam, kā arī atvērtam jaunām idejām. "Šajā nozarē būtiska ir arī precizitāte, rūpība un komandas darbs, jo produktu izstrādē parasti iesaistās vairāki speciālisti," tā Klinta.

Studiju laikā absolvente izcēlās ar teicamu akadēmisko sniegumu, mērķtiecīgu darbu un apņēmību, kas vainagojās ar stipendijas iegūšanu divu semestru garumā. Klinta ir pārliecināta, ka bakalaura studiju laikā apguvusi būtisku atziņu – pat viena neveiksmīga atzīme var liegt iespēju saņemt izcilības diplomu, pat ja pārējos priekšmetos sasniegti augsti rezultāti.

Viņa iesaka: "Katram studentam ir savas stiprās un vājās puses. Lai iegūtu augstākās izglītības izcilības diplomu, ir īpaši svarīgi laikus apzināt grūtākos priekšmetus un mērķtiecīgi koncentrēties uz tiem. "

Stāstot par izcilības diploma iegūšanu, Klinta ir pārliecināta, ka galvenais ieguvums ir ne tikai augstais vērtējums, bet arī plašāks skatījums uz pasauli un apziņa par savām spējām. Klinta neslēpj, ka viņai ir vairāki plāni un idejas nākotnei, taču laiks rādīs, kuras no tām īstenosies.

Pievienots 23/10/2025