Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes absolventi sveikti izlaidumā
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Aulā izlaidumā tika sveikti Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LBTU) absolventi. Diplomus par iegūtu augstāko izglītību saņēma 90 pamatstudiju un 42 augstākā līmeņa studiju absolventi. Turklāt sešas jaunietes – Anna Rušmane, Katrīna Apsīte, Alvīne Henriete Auziņa, Monta Jurģe, Jeļena Pisarjonoka un Klinta Madara Greiliha – saņēma īpašo izcilības diplomu par augstie sasniegumiem studiju laikā.
Visas pasākuma bildes apskatīt un lejupielādēt var, izmantojot šo saiti.
Klātesošos uzrunāja LBTU studiju prorektore Ilze Beitāne: "Man ir patiess gods un prieks piedalīties šajā skaistajā pasākumā, kurā kopīgi svinam mūsu universitātes absolventu sasniegumus. Šī diena ir brīdis, kad varam apstāties un atskatīties uz paveikto ceļu. Lai gan šodienas uzmanības centrā ir mūsu absolventi, vēlos no sirds pateikties arī visiem LBTU mācībspēkiem un atbalsta personālam – par jūsu ieguldījumu ne tikai absolventu sagatavošanā, bet arī šobrīd studējošo izglītošanā. Paldies jums par jūsu darbu, pacietību un atbalstu! Dārgie absolventi, šodien jūs saņemat ne tikai diplomu, bet arī simbolisku atslēgu savai nākotnei. Šai atslēgai jau ir dota līdzi instrukcija – tās ir jūsu iegūtās zināšanas. To, kā šo atslēgu izmantosiet, noteiksiet jūs paši. Lietojiet savas zināšanas, izaiciniet sevi un esiet drosmīgi – un jūs noteikti sasniegsiet savus mērķus. Novēlu jums panākumus un piepildījumu jūsu profesionālajā ceļā!"
Izlaidumā diplomus saņēma profesionālā bakalaura studiju programmā "Ēdināšanas un viesnīcu vadība" 21 absolvents, kuri ieguva profesionālā bakalaura grādu viesmīlības uzņēmuma vadībā un tūrisma pakalpojumu vadītāja kvalifikāciju.
Kā labākie noslēguma darbu autori tika atzīmēti - Annemarija Kandele "Sensorā mārketinga ietekme uz atmosfēras veidošanu restorānos", Ņikita Ankuds "Personāla vadībsas procesu pilnveidošanas iespējas viesnīcā "X"", Patrīcija Laurinoviča "Izklaides parka "Avārijas Brigāde" attīstības stratēģija", Paula Krista Kočāne "Ilgtspējīgas uzņēmējdarbības ieviešana ēdināšanas uzņēmumā "Vanilla Catering"", Marjana Paškeviča "Interjera krāsu loma restorānu dizainā", Katrīna Spēkaine "Ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanas komercprakse īslaicīgās aizturēšanas vietās", Patrīcija Elizabete Prūse "Sociālo tīklu mārketinga pilnveide viesu namā "Paradīzes"" un Šeila Monika Riseva "Pārtikas atkritumu samazināšanas stratēģija viesnīcas “X” restorānā un tās nozīme ilgtspējas kontekstā.
Šajā studiju programmā Anna Rušmane saņēma izcilības diplomu. Savā noslēguma darbā pētīja tēmu "Jelgavas restorānu ēdienkaršu un to ilgtspējas izvērtējums".
Profesionālā bakalaura studiju programmā "Lauksaimniecība" sveica 40 absolventus. Viņi ieguva profesionālā bakalaura grādu lauksaimniecībā un kādu no izvēlētās kvalifikācijas: agronoms ar specializāciju laukkopībā, agronoms ar specializāciju dārzkopībā, ciltslietu zootehniķis vai lauksaimnieciskās ražošanas vadītājs.
Absolventu vidū komisija īpaši atzīmēja sekojošus darbus – Kristīnes Būces "Nezāļu sēklu bankas sastāva izpēte ilggadīgos augsekas laukos" (darba vadītāja: Dr. agr. G. Putniece), Ievas Zutes "Augsnes mikrobioloģiskās aktivitātes novērtējums" (darba vadītāja: Ph.D. Laila Dubova), Amandas Trules "Dažādu šķirņu slaucamo govju produktivitātes vērtējums" (darba vadītāja: Dr. agr. D. Jonkus), Kristapa Andersona "Koksnes pārstrādes atlikumproduktu izmantošana augsnes kaļķošanā" (darba vadītāja: Mg. agr. A. Dorbe), Niklāva Haritonova "Ziemas un vasaras kviešu audzēšanas tehnoloģijas izpēte saimniecībā Latgalē" (darba vadītāja: Ph.D. M. Misule), Mārtiņa Lipska "Priekšauga un starpkultūras pēcietekme uz vasaras kviešu (Triticum aestivum) ražu un kvalitāti" (darba vadītāja: Mg. agr. A. Dorbe) un Amandas Smirnovas "Storu (Acipenseridae) audzēšanas analīze saimniecībā recirkulācijas sistēmā" (darba vadītāja: Dr. agr. Ruska).
Arī šajā studiju programmā īpaši sveikta ar izcilības diplomu tika Katrīna Apsīte, kura noslēguma darbā rakstīja par tēmu "Zirņu slimības un to ierosinātāji" (darba vadītāja: Dr.agr. G. Bimšteine).
Akadēmiskā bakalaura studiju programmā "Pārtikas kvalitāte un inovācijas" sumināja 12 absolventus, kuriem tagad ir inženierzinātņu bakalaura grāds pārtikas un dzērienu tehnoloģijās.
Divas izcilības diplomu ieguvējas ir no šīs studiju programmas. Alvīnes Henrietes Auziņas noslēguma darbu izstrādāja par tēmu "Auksti spiestas kaņepju eļļas kvalitātes rādītāju izmaiņas, uzglabājot ķirbju sēklu spiedpalieku ēdamajās plēvēs" un absolvente Monta Jurģe bakalaura darbā izstrādāja sauso sūkalu olbaltumvielu produktus "Protein smoothie".
15 absolventi no profesionālā bakalaura studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" ieguva profesionālā bakalaura grādu pārtikas zinātnē un tehnoloģijās un pārtikas inženiera tehnologa kvalifikāciju.
Arī šajā studiju programmā tika atzinīgi novērtēti noslēguma darbu autori – Jānis Matīss Liepiņš "Graudaugu un pākšaugu asnu pulvera ražotnes SIA "JML AGRO" projekts", Paula Liepiņa "Ražotnes "Ūdens pērles" projekts", Adrija Ziemele "Mobilās kautuves "Lopi uz riteņiem" projekts", Aļona Radiloveca "SIA "Rital D” laša konservu sortimenta paplašināšana" un Līga Puķe "Siļķu fileju preservu ceha rekonstrukcijas projekts"
Akadēmiskā bakalaura studiju programmā "Ilgtspējīgā lauksaimniecība / Sustainable Agriculture", kas tiek īstenota angļu valodā, bija divi ārvalstu absolventi.
Savukārt akadēmiskā maģistra studiju programmu "Lauksaimniecība" absolvēja 11 nozares speciālisti, kuri ieguva lauksaimniecības zinātņu maģistra grādu lauksaimniecībā.
Izlaidumā izcelti tika arī noslēguma darbu autori – Pāvels Avens "Termoreflektīvo virsmu ietekme uz Apis mellifera carnica dzīves ciklu" (darba vadītājs: Dr.agr. Jānis Gailis) un Didzis Dreimanis "Latvijas vietējo govju populāciju saglabāšana un selekcija, izmantojot genoma analīzes" (darba vadītāja: Dr. agr. Jonkus).
25 absolventi, no kuriem seši ir ārvalstu studējošie, ieguva inženierzinātņu maģistra grāds pārtikas un dzērienu tehnoloģijās absolvējot akadēmiskā maģistra studiju programmā "Pārtikas zinātne".
Augstāk novērtētie darbi bija A. Sivačovas "Biezpiena sūkalu valorizācija mikoproteīna ieguvei", R. Ruskas "Alternatīvi risinājumi metalizēta polipropilēna iepakojumam biezpiena desertam" un A. Bāņa "Enzimātiskā drabiņu proteīna koncentrāta ieguve".
Jeļena Pisarjonoka ir arī izcilības diplomuma ieguvēja, kura veica noslēguma darbu par tēmu "Dabīgā pigmenta hlorofila izdalīšana no pārtikas produktiem ar zaļās ekstrakcijas metodēm".
Taču sešiem absolventiem no akadēmiskā maģistra studiju programmas "Uzturzinātne" diplomus pasniegs atsevišķi. Viņi ieguva veselības zinātņu maģistra grādu uzturzinātnē.
Tāpat izcilības diplomu ieguvējām pievienojās Klinta Madara Greiliha, kura noslēguma darbu izstrādāja par tematiku "Kombučas kā funkcionāla dzēriena izpēte".
Izlaiduma apsveikuma vārdus sacīja Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) dekāne Dace Siliņa: "Mīļie absolventi, šodien jūs saņemat augstākās izglītības diplomu, taču šis brīdis simbolizē daudz vairāk. Tas ir stāsts par zināšanām, prasmēm, pieredzi, emocijām, draudzību un kopābūšanu. Dzīve nereti uzdod kontroldarbus bez brīdinājuma – bez lekcijām un konsultācijām. Pat, ja ceļš reizēm aizved strupceļā, arī tas ir vērtīgs mācību posms. Mēs patiesi lepojamies ar katru no jums un no sirds pateicamies par to, ko devāt mums!"
Jau šajā nedēļā augstākās izglītības diplomus saņēma Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju (IITF) un Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) absolventi, taču turpinājumā augstākās izglītības diplomi tiks pasniegti - 20. jūnijā plkst. 11.00 Ekonomikas un sabiedrības