ĒDINĀŠANAS UN VIESNĪCU UZŅĒMĒJDARBĪBA
ĪSUMĀ PAR PROGRAMMU
Studiju līmenis:
Profesionālā bakalaura studiju programma
Studiju veids un ilgums:
Pilna laika studijas: 4 gadi (8 semestri)
Nepilna laika studijas: 5 gadi (10 semestri)
Iegūstamais grāds un/vai kvalifikācija:
Profesionālais bakalaura grāds uzņēmējdarbībā un restorānu un viesnīcu vadītāja kvalifikācija
Programma akreditēta:
31.12.2024.
Studiju maksa semestrī:
Pilna laika studijās: 1000 eur
Nepilna laika studijās: 750 eur
Valsts finansētās budžeta vietas:
35
Prakse:
Ir
Lekciju norises vieta:
Jelgava
Viesmīlība ir viena no straujāk augošām ekonomikas nozarēm pasaulē un Latvijā. Šobrīd darba tirgū ir pieprasīti izglītoti un motivēti jaunie profesionāļi, kuri spētu padarīt ēdināšanas un viesu izmitināšanas pakalpojumu radošāku, inovācijām bagātāku un kopumā konkurētspējīgāku. Kvalitatīva augstākā izglītība viesmīlībā un studijās gūtā praktiskā pieredze veicinās nozares attīstību kopumā.
KO TU IEGŪSI?
Zināšanas par viesmīlības uzņēmuma vadības principiem. Prasmes analizēt ēdināšanas un viesu izmitināšanas pakalpojuma kvalitāti un to ietekmējošos faktorus, patstāvīgi pieņemt vadības lēmumus, apzinoties iespējamos riskus un ieguvumus viesmīlības uzņēmuma darbībā. Kompetences īstenot viesmīlības uzņēmuma stratēģiskās darbības principus kopējā tirgus kontekstā.
KARJERAS IESPĒJAS?
Dažādu līmeņu vadītājs ēdināšanas un viesu izmitināšanas uzņēmumos Latvijā un ārvalstīs, eksperts konsultatīvajos un valsts kontroles dienestos. Sava viesmīlības uzņēmuma vadītājs.
STUDIJU PLĀNS
Pirmajā studiju gadā iegūsi zināšanas par tūrisma nozari studiju kursā "Tūrisma vadība", kas tiks papildināts ar kursu "Viesmīlības uzņēmumi". Tas ļaus iegūt vispārēju ieskatu par klientu/tūristu ēdināšanas un izmitināšanas iespējām un problemātiku, telpu uzkopšanu. Šajā gadā būs arī nozares teorētiskie kursi – "Ekonomikas teorija", "Biznesa ētika un filozofija", "Pārtikas ķīmija" u. c., kas būs svarīgi tavā profesionālajā izaugsmē.
Uzsāksi savu specializāciju nozarē, apgūstot tādas zināšanas kā viesnīcu dienestu vadība, klientu apkalpošanas organizācija un vadība, etiķetes prasības un likumi viesmīlībā, ēdienu gatavošana, veselīgs uzturs, diētas u. c. Studiju gada noslēgumā dosies praksē uz viesnīcu, lai aprobētu iegūtās zināšanas Latvijas vai ārvalstu viesnīcās.
Turpināsi pilnveidot savas zināšanas specializācijā, apgūstot biznesa plāna izstrādes iemaņas, personālvadības, viesmīlības uzņēmumu ražošanas organizācijas un vadības prasmes. Papildu tam pilnveidosi komunikācijas prasmes ar biznesa klientiem, iegūstot zināšanas uzņēmējdarbībā, grāmatvedībā un mārketingā, kā arī stiprināsi vadītāja iemaņas. Studiju gada noslēgumā dosies praksē uz kādu no Latvijas vai ārvalstu restorāniem.
Šajā studiju gadā turpināsi attīstīt vadītāja prasmes, apgūstot tādus kursus kā – "Viesnīcu un ēdināšanas vadība", "Vadības psiholoģija", "Viesmīlības uzņēmumu stratēģiskā vadība" un "Kvalitātes vadība". Iegūtās zināšanas varēsi nostiprināt, dodoties vadības praksē uz kādu no viesmīlības uzņēmumiem Latvijā vai ārzemēs. Studiju noslēgumā četros gados uzkrātās zināšanas varēsi prasmīgi izmantot, sagatavojot bakalaura darbu par vadības jautājumiem/problemātiku ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbībā vai par jauna viesmīlības uzņēmuma izveidi.
LAUKSAIMNIECĪBAS UN PĀRTIKAS TEHNOLOĢIJAS FAKULTĀTES VIRTUĀLĀ TŪRE AR EMĪLU BALCERI
IESKATS FAKULTĀTĒ
ABSOLVENTA STĀSTS PAR STUDIJU PROGRAMMU
KO STUDĒT TĀLĀK?
Studijas iespējams turpināt LBTU maģistra studiju programmās.
Ekonomika, Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija, Pārtikas zinātne, Projektu vadība, Uzņēmējdarbības vadība, Uzturzinātne (kopīgā).
UZŅEMŠANAS PRASĪBAS
Personām, kuras vidējo izglītību ieguvušas no 2004. gada
- Obligāts centralizētais eksāmens latviešu valodā;
- Obligāts centralizētais eksāmens svešvalodā. Svešvalodas CE vērtējums var tikt aizstāts ar starptautiskā testa vērtējumu, saskaņā ar MK 20.12.2022 noteikumiem Nr. 795;
- Obligāts centralizētais eksāmens matemātikā;
- Obligāts centralizētais eksāmens vai atestāta/diploma gada atzīme ķīmijā vai dabas zinībās;
Piešķir papildu punktus, ja ir:
-
centralizētais eksāmens bioloģijā.
Personām, kuras vidējo izglītību ieguvušas pirms 2004. gada vai atbrīvotas no CE kārtošanas
- Obligāta atestāta/diploma gada atzīme vai centralizētais eksāmens latviešu valodā;
- Obligāta atestāta/diploma gada atzīme vai centralizētais eksāmens svešvalodā;
- Obligāta atestāta/diploma gada atzīme vai centralizētais eksāmens matemātikā;
- Obligāta atestāta/diploma gada atzīme ķīmijā vai dabas zinībās;
Piešķir papildu punktus, ja ir:
-
atestāta/diploma gada atzīme bioloģijā.
KONTAKTINFORMĀCIJA
Programmas direktore
Lektore, Mg.cib.hyg. Gita Krūmiņa-Zemture
Pārtikas institūts
E-pasts: gita.krumina@lbtu.lv
Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte
Jelgava, Rīgas iela 22A, LV-3004
Tālrunis: 63021075
E-pasts: lptfdek@lbtu.lv