Pārlekt uz galveno saturu

Mans veiksmīgais studiju noslēgums Helsinkos

Internatūras prakses trīs mēnešus pavadīju Somijā, Helsinku Universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes klīnikā. Trīs nedēļas praktizējos pie produktīvajiem lauksaimniecības dzīvniekiem – govīm, cūkām. Mazo dzīvnieku klīnikā trīs nedēļas papildināju savas praktiskās un teorētiskās zināšanas vizuālajā diagnostikā, trīs nedēļas iekšķīgajās slimībās, divas nedēļas ķirurģijā, vienu nedēļu poliklīnikā un vienu nedēļu nakts dežūrās, neatliekamajā palīdzībā.

Erasmus+

Lielo dzīvnieku klīnika atrodas ārpus Helsinkiem, nelielā ciematā – Saari. Darbadiena sākās 8:30. Katru dienu devos izbraukumos kopā ar citiem studentiem un veterinārārstiem. Piedalījos dzīvnieku ārstēšanā un klīniskajā izmeklēšanā, kā arī bija iespēja piedalīties ķirurģisko operāciju veikšanā. Veicu arī piena paraugu laboratorisko izmeklēšanu. Dzīvoju uz vietas šajā ciematiņā fakultātes nodrošinātajās kopmītnēs, kuras bija ļoti lētas – tikai 17 eiro nedēļā.

Darbs mazo dzīvnieku klīnikā parasti sākās 7:30. No rīta notika sapulces, kurās veterinārārsti ar dežurējošajiem pēdējā kursa studentiem apspriedās par dienas laikā gaidāmajiem pacientiem. Iepriekšējā dienā studenti savā starpā sadala pacientus un mājās sagatavojas, lai no rīta varētu izstāstīt par iespējamajām diagnozēm, diferenciāldiagnozēm, ierosināt nepieciešamos diagnostiskos izmeklējumus un ārstēšanas veidus. Pēc tam, kad students noprezentē savu klīnisko gadījumu, sākas diskusija, kurā veterinārārsti sniedz savu viedokli par konkrēto gadījumu un uzdod papildus jautājumus, lai precizētu diagnozi. Arī es aktīvi piedalījos šajās diskusijās un katru vakaru meklēju informāciju par nākamās dienas pacientiem. Šo manu aktivitāti veterinārārsti novērtēja pozitīvi un uzticēja man konkrētus pacientus, kuru ārstēšanai es aktīvi sekoju līdzi, izteicu savus priekšlikumus un piedalījos diagnostiskajos izmeklējumos.

Dienas beigās notika diskusijas, kurās mācībspēki stāstīja par dažādām veterinārmedicīnas nozarēm, piemēram, dermatoloģiju, iekšķīgajām slimībām un vizuālo diagnostiku. Šajās diskusijās bija iespēja papildināt savas teorētiskās zināšanas.

Liels izaicinājums man bija nakts dežūras. Tās sākās 16:00 un beidzās 8:00. Tātad darbalaika ilgums bija 16 stundas. Visās dežūrās bija ļoti daudz darba, laika atpūtai praktiski nebija, tādēļ nākamā diena pēc dežūras bija brīva.

Attieksme no klīnikas darbinieku puses bija vienkārši lieliska! Visi ļoti labi runāja angliski un vienmēr bija atsaucīgi, kā arī visu tulkoja angliski, lai es varētu saprast. Arī studenti bija ļoti atsaucīgi un izpalīdzīgi. Protams, vieglāk būtu, ja zinātu somu valodu, jo tad varētu arī pati piedalīties pacientu pieņemšanā un aizpildīt pacientu kartiņas.

Šajā praksē guvu lielisku pieredzi, kas man noteikti palīdzēs pēc absolvēšanas. Varētu pat teikt, ka šajos trīs mēnešos es iemācījos pareizi domāt un analizēt, lai nokļūtu pie īstās diagnozes. Protams, man vēl garš ceļš ejams, lai būtu tādā līmenī kā šīs klīnikas veterinārārsti.

Dzīvoju universitātes kopmītnēs 20 minūšu gājiena attālumā no klīnikas. Īres maksa par tām bija diezgan liela, 460 eiro mēnesī. Istabiņa bija ļoti liela, salīdzinot ar mūsu augstskolas kopmītnēm, tajā atradās arī neliela virtuve un vannas istaba. Vienīgais trūkums bija tāds, ka visi trauki un arī sega un spilvens bija jāved no mājām.

Esmu ļoti priecīga, ka man bija šāda iespēja piedalīties Erasmus apmaiņas programmā. Nenožēloju, ka izvēlējos pavadīt savu prakses laiku tieši Helsinkos, jo iegūtās zināšanas un praktiskās iemaņas ir nenovērtējamas un ceru, ka iegūto pieredzi spēšu veiksmīgi izmantot, strādājot Latvijā!

Sintija Gorodko, Veterinārmedicīnas fakultāte

Pievienots 10/04/2016