Pārlekt uz galveno saturu

Tervetuloa Soumi! (Laipni lūgti Somijā!)

Jau vidusskolas laikā interesējoties par jaunumiem dizainā, pārliecinošs un manai gaumei tuvāks bija skandināvu dizains. Tādēļ, nešaubīdamies par savu izvēli, devos uz Somiju apskatīt dzīvē skandināvu dizainu.

Erasmus+

Jau pirmie iespaidi manas cerības attaisnoja. Sakopta, sakārtota, ezeriem un saunām bagāta, par cilvēku domājoša valsts . Dzīvojām no pilsētas kņadas klusā vietā, blakus ezeram. Tuvākā pilsēta pusstundas braucienā ar sabiedrisko transportu. Dzīvojām visi Erasmus studenti vienā mājā. Internacionāla vide, pārstāvētas deviņas valstis, dažādas mentalitātes un paražas. Izaicinājums iepazīt šīs dažādās kultūras.

 Vieta radīta tieši studenta vajadzībām - viss vienuviet: laba bibliotēka, datoru klases, vieta sporta aktivitātēm un pat laukiem neraksturīgi bezvadu internets visā skolas teritorijā. Ideāla vieta, kur tieši  ainavu arhitektam apgūt augus, jo skolas teritorijā pie katra auga ir zīmīte ar nosaukumu. Un, protams, neatņemama sastāvdaļa Somijai skolas teritorijā atradās četras saunas. Kā savdabīga brīvā laika pavadīšanas iespējā ir golfs, jo blakus ir golfa klubs un spēlēšana studentiem ir bez maksas.

Protams, lielāko daļu laika aizņem mācības, kas nebija vieglas, bet ne neiespējamas. Mācības organizētas un balstītas uz profesionalitātes pilnveidošanu. Datorprasmju papildināšana un projektu prezentācijas, kā arī skolas ekskursijas un piemēri dabā. Kā arī studentiem tika dota iespēja pierādīt savas prasmes Somijā un piedalīties studentu ideju konkursā un pretendēt uz pieklājīgu apbalvojumu. Bez profesionāliem priekšmetiem kā interesants priekšmets bija somu valoda un kultūra, kas ļāva dziļāk iepazīt šo valsti un apgūt somu valodas pamatus.

Bez mācībām brīvajā laikā studenti rīkoja dažādus ekskursijas braucienus uz Somijas pilsētām, kā arī blakus esošām citu valstu galvaspilsētām. Iepazīstināja ar savas valsts kultūru, tradīcijām un nacionālajiem ēdieniem. Rīkoja braucienus ar laivām un velosipēdiem, kā arī pārgājienus. Neatņemama sastāvdaļa nedēļas nogalēs bija saunas apmeklējums.

Brauciens man ir pavēris plašāku redzesloku. Esmu ieguvis jaunus draugus un kolēģus dažādās Eiropas valstīs. Beidzot dzīvē esmu ieraudzījis skandināvu dizainu un vairāk uzzinājis par plānošanu, kas vērsta uz ekoloģiju un funkcionālismu.

 

Jānis Balodis, Lauku Inženieru fakultāte

Pievienots 10/04/2016