Pārlekt uz galveno saturu

Mēs neizvēlējāmies Budapeštu, Budapešta izvēlējās mūs

Kad pārējie Erasmus studenti mums jautāja, kāpēc izvēlējāmies tieši šo universitāti, mēs atbildējām: "We didn’t choose Budapest, Budapest chose us!" Kāpēc Budapešta izvēlējās mūs? Jau sākumā viss liecināja par to, ka studēsim tieši Ungārijā. No mūsu izvēlētajām universitātēm Corvinus University of Budapest izrādīja vislielāko atsaucību. Informācija par universitāti un priekšmetiem angļu valodā bija ļoti skaidra un konkrēta. Galvaspilsēta Budapešta, upe Donava un CUB (Corvinus University of Budapest) asociējās ar Jelgavu, upi Lielupi un LLU (Latvijas Lauksaimniecības universitāti). Šie bija mums svarīgi iemesli, kuru dēļ nolēmām doties tieši uz Corvinus University of Budapest, Ungārijā. Pavasara semestris, kas tika pavadīts ārzemēs, bija neaizmirstams piedzīvojums. Studijas, sadzīve, komunikācija ar dažādu kultūru pārstāvjiem, ceļošana un izklaides ir šīs pieredzes sastāvdaļas. Spēja saplānot savu laiku un veltīt to tām lietām, kuras mums bija kā prioritātes, pārvērta mūsu pavadīto laiku ārzemēs par nenovērtējamu pieredzi.

BudapeštasPilsēta pārsteidza ar savu skaistumu, apbrīnojamo arhitektūru un plašajām iespējām. Mēs atradām mazu dzīvoklīti Lonyay utca (ielā), kas atradās dažu minūšu gājienā no universitātes galvenās ēkas un sociālo zinātņu fakultātes, kā arī no lielā Budapeštas tirgus, kur bieži mēdzām iegriezties, lai iegādātos svaigus dārzeņus un kūciņas.

Ierodoties universitātē patīkami pārsteidza organizācijas līmenis. Pirmajā dienā mums kopā ar aptuveni 300 Erasmus studentiem bija kopīga lekcija, kuras laikā tika dots ieskats par Corvinus universitāti, Budapeštu, Ungāriju un plānotajiem pasākumiem. Pirmās dienas vakarā universitātes galvenajā ēkā mēs tikām sadalīti sešās lielās grupās, lai kopīgi ar organizatoriem no ESN (Erasmus student network) iepazītu universitāti un viens otru. Orientēšanās nedēļā mēs turpinājām iepazīties ar universitāti, Budapeštu un pārējos studentus. Tika organizētas ekskursijas pa pilsētu, sākumā devāmies uz Budas daļu, kur apskatījām Budas pili, Zvejnieku bastionu, Sv.Matiaša baznīcu un citas ievērojamas vietas. Nākošajā dienā notika ekskursija pa Peštu, kur apbrīnojām Sv. Ištvana baziliku un brīnumaino Budapeštas arhitektūru, bet vakarā atpūtāmies  termālajā baseinā "Sečeni.  Noslēdzošajā ekskursijā aplūkojām skaistāko Parlamenta ēku visā Eiropā. Pirmās nedēļas noslēgumā devāmies kopā ar vairāk kā 100 Erasmus studentiem  uz "Jauniņo nometni" (Fresh camp) vienā no skaistākajām pilsētām Ungārijā – Egerā.

Mūsu sociālo zinātņu fakultāte atradās jaunā un modernā ēkā "New building". Kopumā universitātei ir sešas fakultātes: Biznesa administrācijas, Ekonomikas, Sociālo zinātņu, Pārtikas zinātne,Dārzkopības zinātne(Horticulture science)  un  Ainavu arhitektūra. Vienas nodarbības, kas iekļauj teorētisko un praktisko daļu, ilgums ir viena stunda un divdesmit minūtes. Mēs studējām 10 dažādus priekšmetus, kuri tika pasniegti angļu valodā. Mums bija iespēja mācīties ar zinošiem, atsaucīgiem, draudzīgiem pasniedzējiem un studentiem, kas sniedza iespēju katru dienu gūt jaunas un vērtīgas zināšanas.

Vissarežģītākais mācību procesā šķita gaidāmie mutiskie eksāmeni un pārliecināšanas runa priekšmetā "Pārliecināšanas māksla", beigās visu veiksmīgi nokārtojām, pateicoties arī  Latvijas Labākajā universitē apgūtajām prasmēm. Viens no sarežģītākajiem posmiem bija eksāmenu periods marta vidū un semestra beigu posms.  

Lielajā Erasmus studentu lokā bijām vienīgās, kas studēja socioloģiju, tādēļ liela daļa priekšmetu mums notika ar vietējiem socioloģijas studentiem, kas izvēlējušies apgūt programmu angļu valodā. Kursa biedri nāca no Eiropas, Āzijas un pat Amerikas, viņi deva ieskatu savā pieredzē, kas ļāva paskatīties uz pasauli citādāk. Liels prieks, ka mācības bija kā iespēja papildināt angļu valodas zināšanas, paplašināt redzesloku. Mācību procesā veidojām prezentācijas, rakstījām esejas, papildinājām zināšanas angļu valodā, apgūstot mācību literatūru, kārtojām rakstiskos un mutiskos pārbaudījumus, kā arī atradām laiku izjust Erasmus garu.

Katram studentam ir izvēle pavadīt  laiku pēc saviem ieskatiem. Mēs veiksmīgi spējām savienot mācības un izklaides.

Erasmus laikā apmeklējām Kubas salsas nodarbības universitātē kopā ar ungāru un Erasmus studentiem, tās bija pozitīvu emociju pilnas. Pasniedzēji nodarbības vadīja  ungāru valodā ar spāņu, angļu un krievu "elementiem" . Interesanti pasākumi bija balles Corvinus universitātē, kad bija iespēja skaisti saģērbties un izbaudīt atmosfēru vecajā Corvinus universitātes ēkā "Old building".

Spilgti atmiņā palikusi internacionālā nedēļa. Tā tika atklāta ar ungāru filmu vakaru, turpinājās ar  "International dinner" pasākumu, kurā katras valsts pārstāvji prezentēja gardus ēdienus. Mēs par godu šim pasākumam gatavojām speķa pīrādziņus, un tie iekaroja citu valstu dalībnieku sirdis. Pīrādziņi bija izdevušies, jo pat pēdējās vakariņās("Farewell dinner"), kad rādīja bildes no semestrī piedzīvotā, saņēmām prieka saucienus, kad ekrānā parādīja mūsu speķa pīrādziņus. Studenti sadalījās komandās pa valstīm, bet tā kā mēs bijām tikai divas no Latvijas, pievienojāmies meitenēm no Ķīnas un Singapūras. Šis pasākums bija ļoti jautrs, jo noslēgumā, notika dejas, kurās studenti no dažādām valstīm centās iemācīt dejot savas valsts tipisko deju. Nedēļas ietvaros notika dažādas ESN(European Student Network) organizētas izklaides,  tā noslēdzās ar pasākumu, kur katra valsts prezentēja savas valsts karogu.

Komunikācija ar dažādu kultūru pārstāvjiem ir ļoti interesanta, jo tā ir iespēja paskatīties uz dažādām lietām no cita skata punkta. Apmaiņas studenti bija ieradušies no dažādām pasaules malām: no Vācijas, Nīderlandes, Itālijas, Francijas,Slovēnijas, Slovākijas, Čehijas, Lietuvas, Igaunijas,Krievijas, Grieķijas, Turcijas,Meksikas, Peru,Brazīlijas, Japānas, Ķīnas, Singapūras u.c.  Katram bija savādāka dzīves uztvere un pieredze. Mūsu ceļā satikām daudzus iedvesmojošus cilvēkus, no kuriem var daudz ko iemācīties.

Mēs uzskatām, ka ceļošana ir viena no svarīgākajām dzīves sastāvdaļām, tāpēc, kad vien mums bija iespēja,  apskatījām Budapeštu, devāmies uz  mazākam Ungārijas pilsētām un kaimiņvalstīm kopā ar citiem apmaiņas studentiem. Ir jāsaka, ka ceļojums pat uz blakus pilsētu labā kompānijā, var pārvēsties neaizmirstamā piedzīvojumā. Ceļojums uz citu valsti gan spēj pavērt jaunu skatu uz ierastām lietām, tādēļ iesakām doties ESN (Erasmus student network) un citu studentu organizētajos braucienos. 

Jārēķinās, ka lielākā daļa cilvēku Ungārijā nerunā angļu valodā, cenas būtībā ir līdzīgas kā Latvijā, taču tās var svārstīties uz augšu un leju atkarībā no preces. Nozīmīgs ir universitātes un citu studentu atbalsts, kas palīdz dzīvokļa atrašanā un citos jautājumos, tomēr daudz vieglāk ir doties studēt  kopā ar pārstāvi no savas valsts, kas ir līdzās un palīdz saglabāt māju sajūtu arī tālienē.

Mums noteikti jāatzīmē tas, ka viss nebūtu izdevies tik lieliski bez mūsu universitātes un trim eņģeļiem, kuri tika sastapti mūsu ceļā. Mēs vēlētos pateikt "lielu paldies" mūsu universitātei par lielisko iespēju doties uz Budapeštu, kā arī "milzīgs paldies" mūsu eņģeļiem: Lienei, Erasmus koordinatorei, mūsu Budapeštas mammai Jūlijai un mūsu labajam draugam Mišelam no Brazīlijas. Šī pieredze ļāva mums sastapt arī citus iedvesmojošus un izpalīdzīgus cilvēkus, kuri vienmēr paliks mūsu sirdīs.

Erasmus iemāca uzdrīkstēties, iepazīt jaunas kultūras, iegūt jaunas zināšanas savā studiju virzienā, uzlabot angļu valodas zināšanas , paplašināt redzesloku un ceļot! Budapešta vienmēr paliks mūsu atmiņās. Ticiet mums, Erasmus laiks ir par maz, lai iepazītu Budapeštu, taču pietiekami, lai apjaustu tās skaistumu un iegūtu nenovērtējamu dzīves pieredzi un to iemīlētu. Novēlam ikvienam izmantot iespēju doties Erasmus apmaiņas programmā!   Izbaudiet!

 

Jekaterina Andrejeva un Agnija Bikaviņa, Sociālo zinātņu fakultāte 

Pievienots 01/06/2016