Pārlekt uz galveno saturu

Zinātnieku nakts Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē Jelgavā

Attēla autors: No LBTU arhīva

29. septembrī no plkst. 18.00 līdz plkst. 23.00 Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU, iepriekš LLU) aicina doties aizraujošā Eiropas Zinātnieku nakts ceļojumā "Zinātne un inovācijas: radošums, kas veido nākotni", kurā LBTU pētnieki demonstrēs inovatīvus atklājumus, kā arī dalīsies ar lielākiem un mazākiem zinātnes noslēpumiem. Apmeklētājiem būs iespēja viesoties dažādās vietās Jelgavā, lai apskatītu laboratorijas jeb vietas, kur top zinātne, kā arī pašiem radīt un atstāt savu nospiedumu zinātnē, piedaloties eksperimentos. Turklāt mazākos apmeklētājus iepriecinās Rihards Čerkovskis ar zinātnisko eksperimentu demonstrējumiem "Doktors Haštags" visa vakara garumā.

Zinātnieku nakts norises ir daļa no Eiropas Zinātnieku nakts pasākumiem, un Jelgavā tās plānotas dažādos laikos, tādējādi aicinām iepazīties ar precīzu pasākuma programmu.

LBTU zinātnieki īsteno pētījumus trīs nozīmīgās tautsaimniecības jomās, līdz ar to pasākuma laikā interesentiem ļaus ieskatīties biozinātņu, inženieru un sociālo zinātņu inovāciju, viesojoties LBTU pieturvietās – Jelgavas pilī, dažādās universitātes fakultātēs, Viedo tehnoloģiju nodaļā un Zemkopības institūtā Skrīveros. Šoreiz mūsu zinātnieku redzeslokā ir jautājumi par viedo un digitālo tehnoloģiju pielietošanu dažādās nozarēs, 3D skenēšanu, logo veidošanu, tekstilšķiedrām, gaisa mērījumiem, mikroorganismiem augos un augsnē, kā arī par ēdienu vēsturi, pārtikas atlikumu ilgtspēju, bioekonomikas nozīmi, klimata pārmaiņu ietekmi, dzīvnieku evolūciju un citām aktualitātēm.

Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) pētnieki, domājot par nākotnes studentu vajadzībām, piedāvās apmeklēt hibrīdo auditoriju, kas aprīkota ar kamerām, skaņas aparatūru un straumēšanas iespējām, tādējādi studējošajiem ir iespēja lekciju vielu apgūt ar interaktīviem rīkiem, turklāt ne tikai klātienē, bet arī attālināti. Radošākie apmeklētāji, pielietojot augstas izšķirtspējas 3D skeneri, varēs dažu minūšu laikā noskenēt sava atnestā objekta 3D modeli, kā arī izveidot savu logotipu. Tāpat šīs fakultātes pētnieki aicinās piedalīties eksperimentā par tekstilšķiedrām un to atpazīšanas metodēm, izmantojot vienkāršu dedzināšanas tehniku.

Ar saviem atklājumiem iepazīstinās arī Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) pētnieki. Lai izzinātu pārtikas mainību un attīstību, Rīgas ielā 22a zinātnieki dos iespēju pierādīt savas zināšanas erudīcijas konkursā par ēdienu vēsturi, atklās, kas ir mikrobioloģija, kā arī pievērsīsies nozīmīgai tēmai par pārtikas atkritumu daudzumu un to ilgtspēju. Fakultātes lauksaimniecības virziena pārstāvji Strazdu ielā 1 būs sagādājuši dažādas nodarbes gan lieliem, gan maziem apmeklētājiem, ar kuru palīdzību varēs izprast mikroorganismu lomu augsnē, atrast tos uz augiem, dzīvnieku barībā un pārtikas produktu izejvielās.

Apzinoties sabiedrības būtisko lomu apkārtējās vides veidošanā un klimata pārmaiņu ietekmi, kopā ar Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) zinātniekiem Jelgavas pilī varēs iepazīt un izprast bioekonomikas nozīmīgo lomu sabiedrības ikdienas dzīvē. Šajā aktivitātē, izmantojot spēles elementus, tiks radītas situācijas, kas palīdzēs dalībniekiem analizēt cilvēku ikdienas darbības un iespējamās alternatīvas, kas var veicināt un veidot bioekonomikas attīstību. 

Meža un vides zinātņu fakultāte (MVZF) ir pārliecināta, ka zinātnē un praksē speciālisti tiecas izmantot arvien jaunas un mūsdienīgas metodes, lai uzlabotu apkārtējo vidi. Akadēmijas ielā 19 tiks dota iespēja noteikt būvju akustiskās īpašības (Būvniecības un kokapstrādes institūta laboratorijās), ar lauka metodēm konstatēt un izmērīt vides indikatorus apkārtējā pilsētvidē un interpretēt rezultātus, iegūstot secinājumus par gaisa kvalitāti, tāpat varēs piedalīties arī materiālzinātņu un buvzinātņu pētījumu demonstrējumos, kā arī izmēģinājumos par klimatu pārmaiņu ietekmes mazināšanu mežsaimniecībā. Savukārt ainavu arhitektūras un plānošanas nozares pārstāvji iepazīstinās ar priekšlikumiem par daudzstāvu dzīvojamo kvartālu attīstību Jelgavā, piedāvās interaktīvu piedzīvojumu, iekļaujot videostāstus, saliekamu moduli un viktorīnu, lai palīdzētu cilvēkiem saprast, kā šī nozare var sniegt būtisku ieguldījumu klimata pārmaiņu pielāgošanā pilsētās. Ne mazāk svarīga ir arī tehnoloģiju pielietošana dažādas nozarēs, tostarp mērniecībā. Lai informētu par inovācijām mērniecībā, ikviens būs aicināts iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām, kas ietver datu iegūšanu un apstrādi, pielietojot robotizētās mērniecības un globālās pozicionēšanas iespējas, tāpat varēs daudz tuvāk uzzināt par bezpilotu gaisa kuģu (dronu) iespējām un izaicinājumiem, kā arī 3 dimensionālu modeļu un Ģeoinformācijas sistēmu pielietojumu digitālo dvīņu radīšanā. Paula Lejiņa ielā 2 notiks arī materiālzinātņu un būvzinātņu pētījumu demonstrējumi.

Veterinārmedicīnas fakultāte (VMF) K. Helmaņa ielā 8 (A korpuss, 3. stāvs) piedāvās īpašu iespēju iepazīt šīs fakultātes zinātnieku ikdienu, kuri ne tikai nodrošina zināšanu nodošanu topošajiem veterinārmedicīnas profesionāļiem, bet arī strādā, lai uzlabotu dzīvnieku labklājību un veicinātu veterinārmedicīnas zinātnes attīstību. Apmeklētājiem tiks piedāvātas interaktīvas darba stacijas, kurās varēs izpētīt dzīvnieku evolūcijas un selekcijas radītās īpatnības, to ietekmi uz dzīvnieku izskatu, produktivitāti, slimībām un cilvēku veselību. Apmeklētājiem tiks piedāvātas radošas aktivitātes, eksponātu apskate un interaktīvas lekcijas.

Viedo tehnoloģiju nodaļa Rīgas ielā 22 organizēs aktivitāti "Ne viss ir zelts, kas spīd". Ar tās palīdzību varēs izpētīt viedās tehnoloģijas, kas ikdienā palīdz ātri un nesagraujošā veidā iegūt zināšanas par dabas objektiem, to sastāvu un morfoloģiju dažu minūšu laikā.

Savukārt Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) Zemkopības institūts ielūdz uz Skrīveriem, kur notiks graudu un sēklu izstāde, kā arī dažādi konkursi un izmēģinājumu tehnikas apskate.

Tāpat interesenti būs aicināti LBTU Aulas foajē apskatīt izstādi "Zinātne Latvijai", iepazīstoties ar 12 neatkārtojamām un aizraujošām zinātnes personībām, tostarp ar Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta asociēto profesori un vadošo pētnieci Līgu Kovaļčuku. 

Apmeklētāji aicināti dalīties ar savām sajūtām, pārdomām, foto un video stāstiem sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #zinatniekunakts2023 un #LBTU. Jāatzīmē, ka Jelgavas pilī būs iespēja tikt arī pie momentfoto, ko nodrošinās SIA "FOBO foto pakalpojumi".

Zinātnieku nakts ik gadu notiek visā Eiropā, lai popularizētu zinātni un zinātnes sasniegumus. Eiropas Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas iniciēts pasākums. Zinātniskās institūcijas atraktīvā un populārzinātniskā veidā iepazīstina ar dažādām zinātnes nozarēm, inovatīvām metodēm un tehnoloģijām, kas pateicoties zinātnei, ir pieejamas industrijai vai ikvienam cilvēkam. Zinātni Latvijā pārstāv spēcīgas institūcijas ar izciliem zinātniekiem, modernu pētniecības infrastruktūru un ilgtermiņa inovāciju potenciālu. Šogad Zinātnieku nakts pasākumus īsteno Latvijas augstskolas un zinātniskie institūti Rīgā, Liepājā, Jelgavā un citās pilsētās.

Apmeklējot pasākumu, apmeklētājs piekrīt, ka var tikt filmēts un fotografēts, kā arī piekrīt audio vai vizuālo materiālu publicēšanai informatīvos vai reklāmas nolūkos.

Afiša

 

Pievienots 22/09/2023