Pārlekt uz galveno saturu

Aicinām apmeklēt sarunu festivālu "Lampa" un satikt LBTU pārstāvjus

Attēla autors: No LLU arhīva

20. jūnijā un 21. jūnijā Cēsīs notiks ikgadējais sarunu festivāls "Lampa", kurā apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties vairāk nekā 350 diskusijās, sarunās, darbnīcās, teātra izrādēs un citos pasākumos. Festivāls pulcēs gandrīz 700 dalībnieku un runātāju, tostarp arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) pārstāvjus. Sarunas un aktivitātes Cēsu pils laukuma "Lauku telts" tiek īstenotas, sadarbojoties LBTU, Latvijas Dabas fondam un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centram.

Festivāls ir liela mēroga iniciatīva un atvērta platforma, kā saturu veido vairāk nekā 300 organizācijas un aktīvi indivīdi, kopīgiem spēkiem radot vietu, kur brīvā, nepiespiestā gaisotnē apmainīties ar viedokļiem un cieņpilnā veidā diskutēt par sabiedrībā aktuālām tēmām.

20. jūnijā no plkst. 18.00 līdz 19.00 Cēsu pils laukuma "Lauku telts" notiks Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes organizētā diskusija "Lauksaimniecības un pārtikas nozares izaicinājumi". Šajā pasākumā ekspertu grupa analizēs piecus galvenos izaicinājumus agrifood nozarē, balstoties uz EIT Food (Eiropas Savienības inovāciju iniciatīva, kas veicina ilgtspējīgu, veselīgu un uzticamu pārtikas sistēmu) 2025. gada pārtikas sistēmas tendencēm. Katram izaicinājumam tiks piedāvāts inovatīvs risinājums, ko izstrādājis mākslīgais intelekts (MI) un ieteikuši nozares profesionāļi, uzņēmēji un zinātnieki.

Sarunu vadīs Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) dekāne un Starptautiskās dārzkopības asociācijas (IHS) padomes locekle, Latvijas Kūdras asociācijas zinātniskā biedre Dace Siliņa. Diskusijā piedalīsies lauksaimnieks Valters Zelčs, Nacionālā kontaktpunkta (NCP) pārstāve Horizon Europe programmās Marija Plotniece, "WISEMEAL" zīmola radītāja Liene Kazāka, LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas vadītāja, pārtikas iepakojuma eksperte Sandra Muižniece - Brasava un Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) Augsnes un augu zinātņu institūta asociētais profesors (tenūra) Raimonds Kasparinskis.

21. jūnijā norisināsies vairākas LBTU rīkotās diskusijas. No plkst. 14.00 līdz plkst. 15.00 Cēsu pils laukuma "Lauku telts" aicina interesentus pievienoties diskusijai "Mikrobioms – saikne starp augsni un cilvēku". Šajā diskusijā lauksaimniecības, pārtikas un uztura speciālisti kopā atklās mikroorganismu būtisko lomu gan veselīgā augsnē, gan cilvēka organismā un analizēs to savstarpējo mijiedarbību.

Sarunu moderēs EIT Food Hub Latvia vadītāja, LBTU Pārtikas zinātnes doktore Ilze Laukalēja – Broka, un viņai pievienosies Bulduru Tehnikuma Bulduru Biotehnoloģiju centra galvenais agroķīmijas speciālists, mikrobioloģijas un biotehnoloģijas maģistrs Kārlis Švirksts, Pārtikas institūta docente Asnate Ķirse – Ozoliņa, klīniskais uztura speciālists un mikrobioma pētnieks Ansis Zauers, kā arī pārtikas inovāciju jaunuzņēmuma "Fermentful” līdzdibinātāja Anda Penka.

21. jūnijā no plkst. 16.00 līdz plkst. 17.00 Cēsu pils laukuma "Lauku telts" turpināsies saruna par tematu "TOP nozare nākotnē? Lauksaimniecība!". Tajā dalībnieki diskutēs, kā lauksaimniecība vairs nav tikai fizisks darbs laukos, bet ir pārtapusi par nozari, kurā aizvien svarīgāku lomu ieņem tehnoloģijas, dati un ilgtspējīgas pieejas. Sarunā kopā ar studentiem, mācībspēkiem un nozares pārstāvjiem tiks meklētas atbildes, kā mainās šīs profesijas seja un ar kādiem izaicinājumiem būs jāsaskaras nākotnē.

Šo diskusiju vadīs LBTU students un LTV raidījuma "Gudrs, vēl gudrāks" vadītājs Kaspars Ozoliņš, savukārt paneļa dalībnieki būs EIT Food Hub Latvia vadītāja, LBTU Pārtikas zinātnes doktore Ilze Laukalēja - Broka, eAgronom reģionālā vadītāja Diāna Līva, ZS "Aņģi" īpašnieks Aivars Cimermanis un SIA "JML Agro" īpašnieks un valdes loceklis Jānis Matīss Liepiņš.

20. jūnijā no plkst. 12.30 līdz 21.00 un 21. jūnijā no plkst. 11.00 līdz 20.00 ikviens varēs iesaistīties īpašajā sarunu platformā dīvāna eksperti "Runā, kas uz sirds!". Mēs bieži runājam par cilvēkiem, bet reti atvēlam telpu, kur viņi paši var izteikties. Šī ir unikāla iespēja ne tikai klausīties ekspertos, bet arī pašam kļūt par sarunas dalībnieku. Lauksaimniecība, pārtika un vide nav tikai nozares jēdzieni – tie ietekmē mūs visus. Tāpēc dīvāna eksperta stūrītis aicina dalīties domās un viedokļos par to, kāds ir mūsdienu lauksaimnieks, kā mēs uztveram veselīgu pārtiku vai ko patiesībā nozīmē "ilgtspēja".

Tāpat ikviens aicināts piedalīties aktivitātē "Vai var sagaršot ilgtspēju?", kas notiks 20. jūnijā no plkst. 12.30 līdz 21.00 un 21. jūnijā no plkst. 11.00 līdz 20.00. Šajā aktivitātē aicinām salīdzināt līdzīgus pārtikas produktus – dažus ar ilgtspējas marķējumiem un stāstiem, citus – bez tiem. Vai vizuālā informācija un smarža maina to, kā mēs uztveram produkta izcelsmi un kvalitāti? Vai iepakojuma dizains un zīmola vēstījums spēj pārliecināt vairāk nekā paša produkta saturs? Aicināsim salīdzināt, uzminēt un aizdomāties – kāpēc daži produkti šķiet "zaļāki" par citiem, pat ja informācija nav pilnīga. Sarunā ar līdzcilvēkiem un aktivitātes vadītājiem varēsi dalīties savā skatījumā un, iespējams, arī pārsteigt sevi.

Aicinām ikvienu apmeklēt "Lauku telts" aktivitātes un būt daļai no diskusijām, kurās lauksaimniecība, pārtika un ilgtspēja atklāsies jaunā gaismā. Vairāk par festivāla programmu – www.lampafestival.lv.

Raksta fotogrāfija: www.llkc.lv.

 

Pievienots 19/06/2025